Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pred rokom skončili aerolínie Malév; spomínali bývalí piloti a letušky

Na Námestí hrdinov v Budapešti sa zišli stovky ľudí.

Budapešť 3. februára (TASR) – Bývalí piloti, letušky a ďalší zamestnanci maďarskej národnej leteckej spoločnosti Malév si dnes pripomenuli výročie ukončenia činnosti aerolínií. Na budapeštianskom Námestí hrdinov sa zhromaždili stovky ľudí, uviedol maďarský spravodajský server Hvg.hu.

Podujatie zorganizovali prostredníctvom sociálnej siete Facebook. "Nemáme o čom hovoriť, prišli sme iba pospomínať," cituje server bývalého pracovníka Malévu.

Prejavy nezazneli, organizátori iba premietli fotografie zo života spoločnosti, ktorá skončila 3. februára 2012 o 06.00 h svoju činnosť. Posledné lietadlo pravidelnej linky Malévu priletelo z Helsínk, spoj MA745 pristál o 09.45 h. Aerolínie skončili po 66 rokoch priebežného fungovania spoločnosti.

Európska komisia začiatkom januára 2012 rozhodla, že letecká spoločnosť, ktorá sa na ročnom obrate letiska v Budapešti podieľala zhruba 40 percentami, neoprávnene získala štátnu pomoc. Ide o stovky miliónov eur, ktoré vláda poskytla firme v rokoch 2007-2010. Brusel preto nariadil Budapešti, aby ju od Malévu žiadala späť.

Generálny riaditeľ Malévu Lorant Limburger 3. februára 2012 oznámil, že činnosť spoločnosti zastavili z dôvodu minimalizovania škôd. Podľa riaditeľa došlo k tomu, čoho sa najviac obávali a pod vplyvom informácií o situácii spoločnosti začali dodávatelia od Malévu požadovať zo dňa na deň platby vopred. Finančná situácia spoločnosti sa tak stala neudržateľnou. Malév sa ospravedlnil všetkým cestujúcim.

Malév 29. marca 2011 oslávil 65. výročie založenia. S flotilou 18 Boeingov 737 a štyroch turbovrtuľových strojov Bombardier Dash 8 Q400 kanadskej výroby lietala spoločnosť v roku 2011 do 52 miest 32 krajín Európy, Afriky a Blízkeho východu.