Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecký sudca, ktorý zrušil rúška v školách, sa postavil pred súd

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Sudca vo Weimare v spolkovej krajine Durínsko v roku 2021 rozhodol, že nariadenie ministerstva školstva o nosení rúšok v školských učebniach sa nevzťahuje na deti dvoch škôl v meste.

Berlín 16. júna (TASR) - Nemecký sudca, ktorý počas pandémie koronavírusu rozhodol o tom, že žiaci dvoch škôl v meste Weimar si nemusia v učebniach povinne prekrývať horné dýchacie cesty, sa vo štvrtok postavil pred súd, keďže údajne spolupracoval so sťažovateľmi a maril tak opatrenia verejného zdravotníctva. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Sudca vo Weimare v spolkovej krajine Durínsko v roku 2021 rozhodol, že nariadenie ministerstva školstva o nosení rúšok v školských učebniach sa nevzťahuje na deti dvoch škôl v meste. Toto rozhodnutie bolo následne zrušené viacerými ďalšími súdmi.

Štátny zástupca v pondelok sudcu obvinil z toho, že sám pomáhal zosnovať celé súdne konanie. Sudca totiž údajne niekoľko týždňov hľadal deti, ktoré by mohol použiť v prípade sťažnosti na nosenie rúšok v učebniach, uvádza sa v obžalobe, ktorú vo štvrtok predniesla prokuratúra v meste Erfurt. Spolupracoval aj pri napísaní listu, ktorý matka dvoch školákov použila pri oficiálnom podaní sťažnosti na protipandemické opatrenia.

"Správanie sudcu vedome a závažne porušovalo právny systém a spravodlivosť," uviedla nemecká prokuratúra a dodala, že obvinenému v skutočnosti nikdy nešlo o zdravie školákov.

Obvinený sudca však tieto obvinenia odmieta, pripomína DPA.