Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Možné trosky MH370 našiel pôvodne pred 3 mesiacmi smetiar a spálil ich

Na videosnímke časť lietadla 29. júla 2015 v meste Saint-André na severovýchode ostrova Réunion patriaceho k Francúzsku. Časť trosiek lietadla nájdená pri ostrove Réunion v juhozápadnej časti Indického oceánu podnietila dohady o možnom spojení s letom MH370 malajziských aerolínií, ktorý zmizol vlani s 239 ľuďmi na palube. Približne dva metre dlhú časť krídla našli podľa správ miestnych médií pri pobreží neďaleko mesta Saint-André na severovýchode ostrova patriaceho k Francúzsku. Foto: TASR/AP Photo

Nevylúčil, že mohol spáliť aj mnoho vecí, ktoré nejako súviseli so strateným boeingom. Dodal, že v máji si všimol aj úlomok krídla nájdený túto stredu.

Paríž 2. augusta (TASR) - Úlomky, ktoré by mohli pochádzať zo zmiznutého malajzijského lietadla Boeing 777, vyplavilo more na pobrežie francúzskeho ostrova Réunion už pred tromi mesiacmi, napísal britský denník Telegraph s odvolaním sa na obyvateľov ostrova.

Denník citoval slová Nicolasa Ferriera, ktorý pri čistení opustenej časti východného pobrežia ostrova videl časti lietadla. V máji tam pri zbieraní odpadkov našiel modré sedadlo, neskôr aj niekoľko kufrov s vecami. Fakt, že by mohlo súvisieť so zmiznutím malajzijského lietadla, si však uvedomil až po správach o objave časti krídla boeingu na ostrove.

S nájdenými vecami naložil tak, ako aj v iných podobných prípadoch - spálil ich. "Je to moja práca," uviedol Ferrier, ktorý sa živí ako smetiar a zbiera odpadky aj na odľahlých a málo navštevovaných častiach pobrežia. "Zbieram smeti a pálim ich," vysvetlil. Nevylúčil, že mohol spáliť aj mnoho vecí, ktoré nejako súviseli so strateným boeingom. Dodal, že v máji si všimol aj úlomok krídla nájdený túto stredu.



Prebrala sa sopka na Reúnione, miesto nálezu trosiek však neohrozuje

Telegraph poznamenal, že Ferrierovo rozprávanie potvrdila aj iná obyvateľka ostrova menom Isabel, ktorá tvrdí, že so svojím 10-ročným synom počas spoločnej prechádzky pozdĺž pobrežia ostrova objavili dva kufre a predmet podobný krídlu lietadla. Žena si tiež uvedomila význam nálezu až po tom, ako sa objavila správa o nájdení časti vraku Boeingu 777.

Úlomok krídla zatiaľ neidentifikovaného lietadla našli v stredu na ostrove Réunion v Indickom oceáne. Zatiaľ existujú tri hypotézy ohľadom pôvodu úlomku - podľa jednej z nich by mohlo ísť o úlomok krídla malajzijského lietadla nezvestného od mája 2014.

FOTOGALÉRIA NÁJDENÝCH TROSIEK:



Na Réunione nájdené trosky previezli v sobotu do Francúzska, kde sa na budúcu stredu začne ich expertíza. Uskutoční sa v laboratóriách ministerstva obrany v mestečku Balma neďaleko Toulouse, kde sa špecializujú na vyšetrovanie leteckých nešťastí. Na skúmaní trosiek sa zúčastnia aj experti z Malajzie, ako aj odborníci zo spoločnosti Boeing.

Ide o prvú konkrétnu stopu, ktorá by mohla viesť k zisteniu, čo sa 8. marca 2014 odohralo na palube lietadla Boeing 777, prepravujúceho 239 cestujúcich a členov posádky, keď stroj smerujúci z malajzijského Kuala Lumpur do Pekingu záhadne zmizol.

Réunion sa nachádza približne 3700 kilometrov od rozľahlého priestoru v južnej časti Indického oceánu pri západnom pobreží Austrálie, kde sa doteraz sústreďovalo pátranie po nezvestnom lietadle.