Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pred voľbami v Senegale prepustili z väzenia hlavného opozičného lídra

Priaznivci oslavujú prepustenie najvyššieho opozičného vodcu Senegalu Ousmaneho Sonka pred Sonkovým domom v Dakare v Senegale vo štvrtok 14. marca 2024. Foto: TASR/AP

Spory okolo termínu volieb uvrhli túto západoafrickú krajinu do najhoršej krízy za niekoľko desaťročí a vyvolali vlnu násilných protestov a nepokojov.

Dakar 15. marca (TASR) - Desať dní pred prezidentskými voľbami v Senegale prepustili vo štvrtok z väzenia tamojšieho hlavného opozičného lídra Ousmaneho Sonka. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

Spory okolo termínu volieb uvrhli túto západoafrickú krajinu do najhoršej krízy za niekoľko desaťročí a vyvolali vlnu násilných protestov a nepokojov.

Voľby sa mali pôvodne konať 25. februára, ale úradujúci prezident Macky Sall ich neočakávane odložil na neurčito, čo opozícia označila za ústavný prevrat. Ústavná rada, senegalská obdoba ústavného súdu, však dekrét o odklade volieb napokon zrušila. Termín volieb následne stanovili na 24. marca.

Vo štvrtok večer bol prepustený z väzenia hlavný líder opozície Ousmane Sonko, ako aj opozičný prezidentský kandidát Bassirou Diomaye Faye. Na uliciach metropoly Dakar následne vypukli oslavy ich stúpencov.

Ousmane Sonko, väznený od vlaňajšieho júla, chcel pôvodne kandidovať za prezidenta, čo mu však úrady znemožnili. Za kandidáta opozície bol následne vymenovaný Faye.

Prepustenie oboch politikov by podľa AFP mohlo dramaticky zmeniť priebeh volebnej kampane. Osobitne Sonkova razantná rétorika má veľký ohlas najmä u mladých voličov. Prezident Macky Sall sa už o tretí mandát neuchádza, ale jeho vládna strana je odhodlaná na pozíciu hlavy štátu presadiť svojho kandidáta.

Vlna nepokojov poškodila imidž Senegalu ako piliera stability a demokracie v regióne západnej Afriky, kde došlo v posledných desaťročiach k desiatkam úspešných či neúspešných pokusov o prevrat.