Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Trump vyzýva ľudí z celého sveta k modlitbe za obete terorizmu

Na archívnej snímke fotografia z teroristických útokov na newyorské dvojičky z 11. septembra 2001. Foto: TASR/AP

Trump vyzval ľudí, aby sa pridali k Američanom a modlili sa aj za tých, ktorí denne chránia krajinu pred terorizmom.

Washington 9. septembra (TASR/Teraz.sk) - Americké orgány pred výročím teroristických útokov z 11. septembra 2001 nevedia o nijakej "presvedčivej" teroristickej hrozbe namierenej proti Spojeným štátom. Povedal to v noci nadnes poradca Bieleho domu pre vnútornú bezpečnosť Tom Bossert, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra AP.

Podľa Bosserta nebola zaznamenaná nijaká "aktuálna, presvedčivá a vykonateľná hrozba" voči Spojeným štátom. Dodal, že v súčasnosti "by nijaký terorista nemal nazerať na Američanov ako na zraniteľných".

Pri príležitosti výročia pripadajúceho na budúci pondelok podajú americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi "komplexný obraz o úrovni ohrozenia terorizmom a o tom, čo sa proti tomu robí", uviedol Bossert s tým, že ide o prax zavedenú po útokoch z 11. septembra 2001.


Trump vyhlásil dni modlitieb a spomienok na obete útokov na USA z roku 2001



Americký prezident Donald Trump vyhlásil obdobie od 8. do 10. septembra za dni celoštátnych modlitieb a spomienok na obete útokov na USA z 11. septembra 2001.

Trumpovo vyhlásenie, ktoré zverejnila jeho tlačová služba, vyzýva Američanov, aby si spomenuli na takmer 3000 obetí útokov na USA, a to v modlitbách, účasťou na smútočných zhromaždeniach a návštevou miest útokov. Vyzval tiež ľudí celého sveta, aby sa k Američanom pridali.

Prezident USA D.Trump
Foto: TASRAP


"Musíme sa zastaviť a spomenúť si na to tragické ráno, keď sa uskutočnil bezprecedentný útok na našu krajinu. Keď sme sa pozerali na dym zo Svetového obchodného centra (v New Yorku), modlili sa za bezpečnosť našich spoluobčanov a snažili sa im pomôcť. Teraz si spomeňme na tých, ktorí zomreli," uvádza sa vo vyhlásení.

Trump vo svojom vyhlásení vyzýva aj modliť sa za tých, ktorí "dnes a denne chránia našu krajinu pred terorizmom". "Tí, ktorí páchajú teroristické činy, získajú moc len vtedy, ak my budeme mať strach," upozornil Trump.

Dňa 11. septembra 2001 dve dopravné lietadlá unesené teroristami narazili do budov Svetového obchodného centra v New Yorku a do budovy Pentagónu vo Washingtone. Jedno lietadlo havarovalo v meste Shanksville v štáte Pennsylvánia. V dôsledku toho zahynulo takmer 3000 ľudí.