Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Pri prestrelke s izraelskými vojakmi zahynuli dvaja Palestínčania

Palestínčania sa dostali do stretu s izraelskými bezpečnostnými silami počas vojenskej razie v meste Nábulus na Západnom brehu Jordánu v piatok 7. júla 2023. Foto: TASR/AP

Obaja Palestínčania boli zabití počas prestrelky v centre Nábulusu, komerčnej metropoly Predjordánska. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva išlo o mužov vo veku 32 a 34 rokov.

Tel Aviv 7. júla (TASR) - Dvaja Palestínčania v piatok zahynuli pri prestrelke s izraelskými vojakmi v meste Nábulus na okupovanom západnom brehu Jordánu. Podľa izraelskej kontrarozviedky Šin Bet išlo o mužov zodpovedných za štvrtkovú streľbu na policajné auto v blízkosti židovskej osady Har Bracha. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Obaja Palestínčania boli zabití počas prestrelky v centre Nábulusu, komerčnej metropoly Predjordánska. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva išlo o mužov vo veku 32 a 34 rokov.

Správa prišla niekoľko dní po tom, ako Izrael oznámil, že ukončil masívnu vojenskú operáciu proti ozbrojencom v predjordánskom utečeneckom tábore Džanín. Izraelské sily tvrdia, že počas operácie, do ktorej sa zapojili stovky vojakov, zneškodnili niekoľko veliteľských centier, skladov a výrobní zbraní a úkrytov militantov. Zadržaných bolo 30 podozrivých a ďalších 300 osôb predviedli na výsluch.

Počas dvoch dní izraelskej operácie v Džaníne prišlo o život najmenej 12 Palestínčanov, vyše 100 ďalších utrpelo zranenia a z domovov utieklo zhruba 3000 obyvateľov. Zahynul tiež jeden izraelský vojak.

Takmer každodenné razie menšieho rozsahu Izrael uskutočňuje na Západnom brehu už zhruba 16 mesiacov, v reakcii na sériu palestínskych útokov z jari minulého roka. Na území Predjordánska bolo tento rok zabitých viac ako 150 Palestínčanov a pri palestínskych útokoch na Izraelčanov a židovských osadníkov zahynulo najmenej 27 ľudí.

Izrael obsadil Západný breh spolu s východným Jeruzalemom a pásmom Gazy vo vojne v roku 1967. Palestínčania chcú dosiahnuť, aby na týchto územiach vznikol ich budúci nezávislý štát.