Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Stovky Palestínčanov sa v Predjordánsku dostali do potýčiek s políciou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Demonštranti pálili pneumatiky, hádzali kamene na izraelských policajtov, ktorí odpovedali slzotvorným plynom a gumenými projektilmi. Niekoľko ľudí bolo zatknutých.

Jeruzalem 8. decembra (TASR) - Stovky palestínskych protestujúcich sa po piatkových modlitbách dostali do potýčok s izraelskými bezpečnostnými silami v predjordánskych mestách Hebron, Betlehem a Ramalláh. Podľa agentúry AP išlo o prejav ich rozhorčenia nad rozhodnutím vlády USA uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Demonštranti pálili pneumatiky, hádzali kamene na izraelských policajtov, ktorí odpovedali slzotvorným plynom a gumenými projektilmi. Niekoľko ľudí bolo zatknutých.

V Gaze vyšli do ulíc tisícky ľudí a odsudzovali oznámenie prezidenta USA Donalda Trumpa. Tisíce palestínskych veriacich sa zhromaždili tiež pri jeruzalemskej mešite al-Aksá. Posvätný komplex na Chrámovej hore je častým miestom zrážok palestínskych výtržníkov s izraelskou políciou.

Palestínske úrady vyhlásili vo štvrtok generálny štrajk a uzatvorili všetky obchodné strediská, školy a verejné inštitúcie.

Protestné manifestácie organizovali v piatok zo solidarity k Palestínčanom viaceré moslimské krajiny. V iránskom Teheráne sa zhromaždili stovky veriacich a skandovali "Smrť Amerike" a "Smrť Izraelu" v hneve nad Trumpovým rozhodnutím. Podľa iránskych médií sa podobné zhromaždenia konali aj v iných mestách po celej krajine.

Stovky moslimov vyšli do ulíc aj v Islamabade a iných pakistanských mestách a demonštranti pálili figuríny Trumpa, aby vyjadrili solidaritu s Palestínčanmi. Islamistickí lídri v prejavoch vyzývali moslimské krajiny, aby prerušili diplomatické vzťahy s Washingtonom s cieľom vyvinúť tlak na amerického prezidenta, aby svoje rozhodnutie prehodnotil. Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, v ktorom vyjadrilo znepokojenie nad tým, že Trump zmenil "právny a historický status" Jeruzalema.

Stovky Jordáncov pochodovali v Ammáne po piatkových modlitbách a skandovali "Jeruzalem je arabský" a "Amerika je hlavou hada". Demonštranti tiež niesli plagáty zobrazujúce jordánskeho kráľa Abdalláha II. a mešitu al-Aksá v Jeruzaleme. Jordánsko má veľkú palestínsku populáciu, pripomína agentúra AP.

Rovnako v egyptskej Káhire demonštrovali stovky ľudí proti rozhodnutiu USA uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Skandovali "Jeruzalem je arabský" a vyzývali na "arabskú jednotu proti sionistickému útoku". Iní skandovali, že obetujú za mešitu al-Aksá svoje "duše a krv".