Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Predpokladaný budúci prezident Kuby v deň volieb kritizoval USA

Miguel Díaz-Canel Foto: TASR/AP

Díaz-Canel nespomenul priamo amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorého vláda sprísnila obchodné a cestovné obmedzenia voči Kube.

Havana 12. marca (TASR) - Kubánsky viceprezident Miguel Díaz-Canel, predpokladaný nástupca prezidenta Raúla Castra, obvinil v nedeľu Spojené štáty z toho, že v čase volieb v jeho krajine "obnovili rétoriku studenej vojny".

Díaz-Canel (57) sa vyjadril pre štátnu televíziu po tom, ako v meste Santa Clara odovzdal svoj hlas vo voľbách do parlamentu, ktorý bude 19. apríla rozhodovať o nástupcovi Castra (86).

"Na revolúciu útočia uprostred situácie, ktorá sa zhoršuje," povedal Díaz-Canel s tým, že vzťahy Havany s Washingtonom sa prestali zlepšovať za vlády USA, "ktorá urazila Kubu". Nespomenul však priamo amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorého vláda sprísnila obchodné a cestovné obmedzenia voči Kube po tom, ako sa bilaterálne vzťahy za jeho predchodcu Baracka Obamu zlepšili.

"Som si istý, že skôr než neskôr porazíme imperialistické plány," vyhlásil Díaz-Canel a dodal, že Kuba tiež prelomí hospodárske embargo Spojených štátov.

Viac ako osem miliónov Kubáncov malo možnosť v nedeľu potvrdiť výber 605 členov Národného zhromaždenia. O všetkých vopred rozhodla národná komisia na základe návrhov miestnych a iných nominačných zhromaždení. Takmer 550 kandidátov je členmi vládnucej komunistickej strany, zvyšných preverili stranícki predstavitelia.

V málo pravdepodobnom prípade, že niektorý z kandidátov nezíska vyše 50 percent hlasov, sa bude konať druhé kolo volieb. Výsledky by mali oznámiť v priebehu pondelka.

Volebná komisia oznámila, že účasť dosiahla takmer 78,6 percenta.

Okrem Národného zhromaždenia voliči si Kubánci volili 1265 delegátov v 15 provinčných zhromaždeniach.