Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Predpokladaný útočník zo Štrasburgu páchal zločiny už ako 13-ročný

Chérif Chekatt podozrivý zo spáchania útoku v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Predpokladaný útočník zo Štrasburgu páchal zločiny už ako 13-ročný

Štrasburg 12. decembra (TASR) - Muž podozrivý z utorňajšieho útoku strelnou zbraňou pri vianočných trhoch v centre francúzskeho Štrasburgu má mnoho záznamov v trestnom registri a prvýkrát bol usvedčený z trestného činu už ako 13-ročný. Povedal to v stredu francúzsky minister vnútra Christophe Castaner, ktorého vyjadrenie priniesla tlačová agentúra AP.

Predpokladaný útočník, identifikovaný ako 29-ročný Chérif Chekatt narodený v Štrasburgu, mal podľa neho už vo veku desať rokov "správanie spadajúce do pôsobnosti trestného práva". Minister sa tak vyjadril pred členmi francúzskeho parlamentu, zatiaľ čo stovky policajtov a vojakov pokračovali v pátraní po Chekattovi na úteku.

Výsledkom streľby v centre Štrasburgu sú dvaja mŕtvi, jedna osoba v stave mozgovej smrti a 12 zranených.

Dolná komora francúzskeho parlamentu si uctila obete útoku minútou ticha.

Parížsky prokurátor Rémy Heitz v stredu informoval, že Chekatt bol pre políciu i justíciu "veľmi známym" delikventom a v minulosti bol odsúdený nielen vo Francúzsku, ale aj v Nemecku a Švajčiarsku. Heitz takisto potvrdil, že francúzske bezpečnostné zložky viedli na tohto muža tzv. spis typu S, čo znamená, že ho podozrievali z islamistickej radikalizácie a možného napojenia na teroristické bunky.

Francúzske orgány necelých 24 hodín po útoku z utorňajšieho večera zverejnili podobizeň hľadaného Chekatta, doplnenú upozornením, že ide o "nebezpečného jednotlivca", proti ktorému nemá verejnosť v žiadnom prípade zasahovať. Bezpečnostné zložky v rámci pátrania zatarasili mosty spájajúce Štrasburg so susedným Nemeckom. Francúzsky premiér Édouard Philippe medzitým oznámil sprísnenie bezpečnostných opatrení na miestach, kde sa konajú vianočné trhy.