Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Predseda biskupskej konferencie sa hanbí za mlčanie cirkvi

Na archívnej snímke z 28. septembra 2023 predseda Nemeckej biskupskej konferencie (DBK) Georg Bätzing gestikuluje počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/AP

Nacisti počas Krištáľovej noci ničili synagógy, židovské podniky, domy a znesväcovali cintoríny. Stovky ľudí zavraždili, ďalších zranili.

Bonn 8. novembra (TASR) - Predseda Nemeckej biskupskej konferencie (DBK) Georg Bätzing v stredu povedal, že sa hanbí za mlčanie katolíckych biskupov po pogromoch Krištáľovej noci, ktoré sa odohrali v noci na 10. novembra 1938. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

"Nemeckí biskupi v tú noc a v nasledujúcich dňoch mlčali. Ticho katolíckej cirkvi v Nemecku v súvislosti s prenasledovaním židov ma zahanbuje," uviedol Bätzing.

Jedným z mála duchovných, ktorí protestovali proti tejto nespravodlivosti, bol vtedajší prepošt Berlínskej katedrály Bernhard Lichtenberg, povedal Bätzing.

Nacisti počas Krištáľovej noci ničili synagógy, židovské podniky, domy a znesväcovali cintoríny. Stovky ľudí zavraždili, ďalších zranili. V nasledujúcich dňoch približne 30.000 židov uväznili a deportovali do koncentračných a vyhladzovacích táborov.

Bätzing priznal, že kresťanstvo v minulosti zohrávalo významnú úlohu pri vzniku a prenose antisemitizmu. Od 60. rokov 20. storočia sa však cirkev od protižidovských postojov dištancuje, dodal. "Žiadny kresťan nemôže byť antisemitom," citoval pápeža Františka.

Len odsúdiť antisemitizmus však nestačí. "Našou kresťanskou povinnosťou je skôr aktívne pracovať na jeho prekonaní," upozornil biskup. Všetky farnosti preto požiadal, aby hľadali kontakty so židovskými komunitami a pracovali na prekonávaní antisemitizmu.

"V mene katolíckej cirkvi v Nemecku hovorím, že budeme bojovať proti všetkým formám antisemitizmu všetkými prostriedkami, ktoré máme k dispozícii. Židia v Nemecku už nikdy nesmú byť vystavení nepriateľstvu a ohrozovaní," dodal biskup.