Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Predseda Európskej komisie Juncker po brexite nerezignuje

Na snímke vľavo predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker počas tlačovej konferencie v rámci summitu Európskej únie v Bruseli 28. júna 2016. Foto: TASR/AP

Na jeho podporu vystúpil aj predseda Európskej rady Donald Tusk.

Brusel 29. júna (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes na záver summitu EÚ uviedol, že bolo nefér obviňovať ho z výsledku britského referenda, ktoré znamená brexit, čiže odchod krajiny z Európskej únie, a kvôli tomu žiadať jeho odstúpenie z funkcie šéfa exekutívy EÚ.

Na otázku novinárov, či urobil dosť pre to, aby presvedčil Britov o zotrvaní v Európskej únii, Juncker pripomenul, že britská vláda, ako aj opozícia ho požiadali, aby nezasahoval do predreferendovej kampane. Svoj sľub dodržal a pred referendom sa na túto tému nevyjadrovali ani ostatní eurokomisári, členovia jeho kabinetu.

"Nemám v úmysle nechať sa ovplyvniť týmto druhom kritiky," odkázal šéf európskej exekutívy.

Na jeho podporu vystúpil aj predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý poznamenal, že Juncker je tým posledným človekom, ktorého možno viniť zo záporných výsledkov britského referenda.

Tusk zároveň pripomenul, že februárový summit venovaný britským požiadavkám znamenal "maximum, dokonca viac než maximum" z toho, v čom boli ostatné členské štáty EÚ ochotné ustúpiť.

Okrem toho Tusk občanom Británie odkázal, že po odchode ich krajiny z EÚ bude mať Británia zaručený prístup na spoločný európsky trh iba vtedy, ak bude rešpektovať všetky štyri základné slobody, na ktorých je postavená EÚ, vrátane voľného pohybu osôb a zamestnancov. Znamená to, že Británia si pri budúcich rokovaniach o prístupe na jednotný trh EÚ nebude môcť vyberať len to, čo sa jej najviac hodí.

Tusk po summite EÚ: Nelegálna migrácia je jednou z príčin neobľúbenosti únie

Jednou z hlavných príčin, prečo je Európska únia neobľúbená medzi občanmi členských krajín, je nedostatočná kontrola migrácie. Uviedol to dnes predseda Európskej rady Donald Tusk na záver dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Rokovanie národných lídrov podľa slov hostiteľa summitu jasne naznačilo, že "nekontrolovaná migrácia bola a je jedným z najdôležitejších dôvodov krízy dôvery v Európe". Tusk dodal, že masové migračné vlny z iných členských krajín EÚ aj mimo hraníc únie boli jedným z hlavných faktorov, ktoré viedli britských voličov k tomu, že v referende hlasovali za brexit.

"Musíme pracovať s našimi susedmi, musíme pracovať v rámci našich inštitúcií a agentúr, aby sme zastavili nelegálne toky migrácie a obnovili našu kontrolu nad vonkajšími hranicami únie. To je náš plán pre dnešok a zajtrajšok," zdôraznil Tusk.