Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Predseda EP obvinil Maďarsko z prípravy zoznamu židov, to sa ohradilo

Nemecký politik Martin Schulz, v súčasnosti predseda Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Nemecký sociálny demokrat Schulz prezentoval názor, že vznikom Európskej únie sa podarilo pochovať démonov 20. storočia.

Budapešť 17. mája (TASR) - Maďarské ministerstvo zahraničných vecí sa dnes ostro ohradilo voči štvrtkovým vyjadreniam predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, podľa ktorého Maďarsko chce pripraviť zoznam židov.

Podľa agentúry MTI sa tak Schulz vyjadril pre bruselský denník Metro, ktorý sa venoval názorom o budúcnosti Európskej únie a oslovil politikov širokého spektra.

Nemecký sociálny demokrat Schulz prezentoval názor, že vznikom Európskej únie sa podarilo "pochovať démonov 20. storočia". Rasizmus a antisemitizmus sú podľa jeho slov už pod kontrolou, nepodarilo sa ich však ešte úplne zlikvidovať. Vplyvom krízy hrozí riziko, že ožijú, konštatoval predseda EP a ako príklad uviedol Maďarsko, ktoré údajne chce vytvoriť zoznam židov.

Rezort maďarskej diplomacie v tejto súvislosti vydal vyhlásenie, v ktorom odmietol "bezprecedentné obvinenie v dejinách EÚ, keď predseda EP celú krajinu označil za antisemitskú".

"V Maďarsku sa nerobia žiadne zoznamy židov. Antisemitské javy maďarská vláda rázne odsudzuje a trestá. Právne prostriedky k tomu vytvorila terajšia vláda," píše sa vo vyhlásení.