Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko za obmedzenie prisťahovaleckých kvót žne kritiku

Ilustračné foto Foto: TASR

Švajčiarske obmedzenia začnú platiť od 1. mája a okrem Slovenska sa budú vzťahovať aj na Českú republiku, Estónsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko a Slovinsko.

Štrasburg/Brusel 19. apríla (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz sa pridal ku kritike šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej voči rozhodnutiu švajčiarskej vlády o znovuzavedení limitov na prisťahovalcov z ôsmich krajín strednej a východnej Európy vrátane Slovenska.

"Ľutujem rozhodnutie Švajčiarska, ktoré diskriminuje osem členských štátov Európskej únie. Tento krok sa prieči duchu dohody, ktorú už Švajčiarsko s EÚ podpísalo a ktorá umožňuje občanom únie využívať výhody švajčiarskej ekonomiky," uviedol Schulz v stanovisku pre médiá.

Predseda EP upozornil, že či už v dobrých, alebo v zlých časoch, dané záväzky voči občanom EÚ alebo občanom tretích krajín by mali byť dodržiavané a rešpektované.

"Musíme bližšie spolupracovať s našimi najbližšími susedmi. Teraz nie je vhodný čas na oslabovanie slobody voľného pohybu, ale naopak, na jej posilnenie," uviedol Schulz na adresu Švajčiarska, ktoré nie je členom EÚ.

Ashtonová krátko predtým vyhlásila, že švajčiarskou vládou prijaté opatrenie nie je ekonomicky podložené situáciou na trhu práce ani počtom občanov EÚ, žiadajúcich o pobyt v tejto krajine.

Na túto skutočnosť poukázal aj Schulz, keď upozornil, že Švajčiarsko, ako tretí najväčší obchodný partner EÚ, neposkytlo dostatočné právne alebo ekonomické zdôvodnenie na prijatie tohto kroku.

Obmedzenia začnú platiť od 1. mája a okrem Slovenska sa budú vzťahovať aj na Českú republiku, Estónsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko a Slovinsko.

V súlade s novozavedeným limitom dostane povolenie na pobyt vo Švajčiarsku maximálne 2000 občanov z týchto krajín ročne.

Šéfovia diplomacie krajín V4 odsúdili švajčiarske limity


Maďarský šéf diplomacie János Martonyi (uprostred) reční na stretnutí V4 počas konferencie ministrov obrany a zahraničných vecí NATO v Bruseli
Foto: TASR/AP
Ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4) dnes na ministerskej konferencii NATO v Bruseli spoločne odsúdili rozhodnutie švajčiarskej vlády o znovuzavedení limitov na prisťahovalcov z ôsmich krajín strednej a východnej Európy.

"Vyjadrujeme hlbokú ľútosť nad rozhodnutím švajčiarskej vlády. Toto rozhodnutie spochybňuje tradičný obraz o Švajčiarsku ako o otvorenej a priateľskej krajine," uvádza sa v spoločnom stanovisku ministrov z Českej republiky, Maďarska, Poľska a zo Slovenska.

Ministri poukázali na skutočnosť, že Švajčiarsko prikročilo k diferencovanému výberu spomedzi krajín EÚ aj napriek tomu, že niektoré z ôsmich krajín ani zďaleka nespĺňajú Švajčiarskom stanovené kvóty pre pracujúcich prisťahovalcov.

Ministri V4 zároveň upozornili, že ide o politicky motivované rozhodnutie, a dodali, že prisťahovalci z krajín V4 predstavujú vo Švajčiarsku iba desať percent z celkového počtu.

Ministri taktiež uviedli, že v čase ekonomickej krízy, ktorá postihla Európu, by nemala byť obmedzovaná sloboda pohybu pracovnej sily, čo patrí medzi základné slobody EÚ. Okrem toho veľa švajčiarskych firiem profituje zo spoločného európskeho trhu a sú aktívne aj v ôsmich dotknutých krajinách s trhom okolo 65 miliónov spotrebiteľov.

Ministri zahraničných vecí Karel Schwarzenberg, János Martonyi, Radoslaw Sikorski a Miroslav Lajčák plne súhlasia so stanoviskom šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej, ktorá uviedla, že opatrenie prijaté Švajčiarskom je porušením Dohody o voľnom pohybe osôb, ktoré táto krajina podpísala v roku 2004.

Šéf českého rezortu diplomacie Karel Schwarzenberg toto vyhlásenie podpísal aj napriek tomu, že okrem českého má aj švajčiarske občianstvo.