Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Predseda EP Schulz zavolá Orbánovi pre jeho vyjadrenia o treste smrti

Martin Schulz, archívne foto Foto: TASR/AP

Orbán v utorok vyhlásil, že doživotný trest odňatia slobody nie je dostatočne odstrašujúci, a preto je potrebné v Maďarsku ponechať otvorenú aj otázku trestu smrti.

Budapešť 29. apríla (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz inicioval telefonický rozhovor s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom pre jeho vyjadrenia o možnosti obnovy trestu smrti v Maďarsku. Informovala o tom agentúra MTI.

V úvode dnešného zasadnutia EP vystúpil sociálnodemokratický poslanec Rakúska Jörg Leichtfried, ktorý odvolávajúc sa na informácie médií pripomenul, že Orbán nastolil myšlienku obnovy trestu smrti.

Schulz v reakcii uviedol, že o tom čítal tiež a že inicioval, aby sa mohol s predsedom maďarskej vlády telefonicky porozprávať, píše MTI.



V juhomaďarskom Pécsi Orbán v utorok vyhlásil, že doživotný trest odňatia slobody nie je dostatočne odstrašujúci, a preto je potrebné v Maďarsku ponechať otvorenú aj otázku trestu smrti.

Podľa spravodajského servera Origo.hu tak predseda vlády reagoval na novinársku otázku súvisiacu s minulotýždňovou brutálnou vraždou mladej ženy v Kaposvári.

Server pripomína, že Orbán otázku hrdelného trestu spomenul už viackrát, naposledy vlani v máji. Vtedy podotkol, že by to mala zvážiť aj Európska únia, ktorá takýto trest zakazuje.