Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Schulz predbežne odriekol návštevu europoslancov v Turecku

Martin Schulz Foto: TASR/AP

Ankara údajne nechcela vpustiť na územie krajiny spravodajkyňu Turecko Kati Piriovú v súvislosti s jej kritikou postupu tureckého vedenia voči tamojšej opozícii.

Brusel 16. novembra (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz predbežne odriekol plánovanú návštevu predsedu zahraničného výboru EP Elmara Broka a spravodajkyne EP pre Turecko Kati Piriovej v tejto krajine kvôli nerešpektovaniu inštitúcie tureckou stranou.

Podľa správ zo sídla EP Ankara nechcela vpustiť na územie krajiny spomínanú spravodajkyňu v súvislosti s jej kritikou postupu tureckého vedenia voči tamojšej opozícii.

Turecko ostro kritizovalo holandskú političku, rodáčku z maďarského Celldömölku, už po jej februárovej návšteve oblastí obývaných Kurdmi. Obvinilo ju dokonca z jednostrannosti a nadržiavania mimo zákon postavenej Strane kurdských pracujúcich (PKK), informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Brok a Piriová sú reprezentantmi Európskeho parlamentu. Ankara si nemôže vyberať, s kým by chcela rokovať, zdôraznil Martin Schulz.