Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Predseda maďarského parlamentu: Nevsadil by som na dlhodobú EÚ

predseda Národného zhromaždenia Maďarskej republiky László Kövér Foto: TASR

Pri príležitosti nedeľňajšieho štátneho sviatku sv. Štefana pripomenul, že tento prvý uhorský kráľ z dynastie Arpádovcov sa tiež orientoval na Západ.

Budapešť 19. augusta (TASR) - Bezprostredným protivníkom Maďarska je bruselská byrokracia - Európska komisia, ktorá sa bez mandátu snaží formovať politiku. Povedal to dnes v rozhovore pre denník Magyar Idök predseda maďarského parlamentu László Kövér.

Pri príležitosti nedeľňajšieho štátneho sviatku sv. Štefana pripomenul, že tento prvý uhorský kráľ z dynastie Arpádovcov sa tiež orientoval na Západ, podarilo sa mu však odolať tomu, aby sa jeho krajina dostala pod vplyv nemeckého cisára.

"Niet pochýb o tom ani dnes, že Maďarsko aj v súčasnosti patrí do rámca západnej integrácie, čo však neznamená podriadenie našich záujmov cudzím snahám," dodal Kövér.

Podľa jeho slov EK prekračuje svoje právomoci, nedodržiava normy Únie, pričom niektoré krajiny, ako Maďarsko a Poľsko, obviňuje z nedodržania právnych noriem Európskej únie. "Smerovanie európskeho inštitucionálneho systému určuje v prvom rade Nemecko," konštatoval predseda maďarského parlamentu, ktorý poznamenal, že by nevsadil na dlhodobé zachovanie EÚ.