Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Predseda maďarského parlamentu pokutoval poslancov za tabule v pléne

László Kövér Foto: TASR

Socialisti vniesli do rokovacej sály tabule s heslami z predchádzajúcej demonštrácie proti kontroverznej novele vysokoškolského zákona.


Budapešť 30. mája (TASR) - Znížením májovej mzdy o 50.000 až 100.000 forintov (162,5 až 325 eur) potrestal dnes predseda maďarského parlamentu László Kövér desiatich poslancov opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP). Podľa informácií komerčnej spravodajskej rozhlasovej stanice InfoRádió Kövér trestal poslancov za údajné porušenie rokovacieho poriadku.

Za návrh predsedu trestať opozičných poslancov hlasovali poslanci vládneho bloku Fidesz - Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), všetci opoziční poslanci hlasovali proti.

Socialisti na plenárnej schôdzi 10. apríla vniesli do rokovacej sály tabule s heslami z predchádzajúcej demonštrácie proti kontroverznej novele vysokoškolského zákona namierenej voči Stredoeurópskej univerzite amerického finančníka Georgea Sorosa.

Na jednej tabuli bol nápis "Veto!" a ďalšie tabule s červeným písmom tvorili spoločne výzvu "Nepodpíš to, János!", ktorou protestujúci apelovali, aby prezident János Áder nepodpísal kritizovanú novelu.

Parlament takisto hlasmi poslancov vládneho bloku schválil zníženie mesačnej mzdy o tretinu aj pre poslankyňu Tímeu Szabóovú, ktorá je spolupredsedníčkou opozičnej strany Párbeszéd (Dialóg). Tá po znovuzvolení Ádera za prezidenta na ďalšie funkčné obdobie po zložení prísahy hlavy štátu zodvihla bábku na hlave s Áderovou fotografiou, pričom opakovala: "Nie je prezidentom republiky, ale iba bábkou!"

Podľa Kövéra boli títo poslanci potrestaní za porušenie pravidiel používania vizuálu na rokovaní a za hrubý útok voči autorite parlamentu.

Socialisti avizovali, že sa obrátia na Európsky súd pre ľudské práva, pretože sú presvedčení, že nijakým spôsobom nebránili v činnosti zákonodarnému zboru. Tvrdia, že problémom je, že Fidesz neznáša v parlamente "hlas ľudu".