Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Predseda senátu Calheiros ostáva vo funkcii napriek vyšetovaniu

Na archívnej snímke z 11. mája 2016 predseda brazílskeho Senátu Renan Calheiros debatuje na zasadnutí brazílskeho Senátu o tom, či pozastaví výkon funkcie prezidentke Dilme Rousseffovej. Foto: TASR/AP

Calheiros bol obvinený minulý týždeň z toho, že v roku 2005 spreneveril verejné finančné prostriedky na výživné pre ženu, s ktorou má dieťa.

Brazília 8. decembra (TASR) - Brazílsky najvyšší súd v stredu rozhodol, že predseda Senátu krajiny Renan Calheiros, obvinený zo sprenevery verejných prostriedkov, môže pokračovať vo vykonávaní svojej funkcie.

Calheirosa dočasne suspendoval sudca najvyššieho súdu v pondelok. Opatrenie vstúpilo do platnosti okamžite.

Senát najvyššieho súdu však už o dva dni neskôr rozhodol pomerom hlasov 6:3, že Calheiros môže pokračovať vo funkcii predsedu Senátu brazílskeho Kongresu. Ako šéf Senátu by mal byť v prípade krízovej situácie druhým zástupcom prezidenta krajiny v poradí po predsedovi Dolnej komory Kongresu Rodrigovi Maiovi. Súd však rozhodol, že tieto právomoci mu počas vyšetrovania neostanú.

Calheiros bol obvinený minulý týždeň z toho, že v roku 2005 spreneveril verejné finančné prostriedky na výživné pre ženu, s ktorou má dieťa. Calheiros toto obvinenie odmietol.

Justícia sa zaujíma o šéfa Senátu, ktorý má blízko k brazílskemu prezidentovi Michelovi Temerovi, aj v rámci vyšetrovania korupčného škandálu týkajúceho sa štátnej ropnej spoločnosti Petrobras.