Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Predseda Snemovne: Hranice s Mexikom majú prednosť pred Ukrajinou

Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Mike Johnson sa rozpráva s novinármi po stretnutí s prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome vo Washingtone 27. februára 2024. Foto: TASR/AP

Johnson reportérom povedal, že zákonodarcovia aktívne hľadajú možnosti na prijatie výdavkového balíčka v hodnote miliárd dolárov, ktorý zahŕňa aj ďalšiu pomoc Ukrajine.

Washington 27. februára (TASR) - Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Mike Johnson v utorok uviedol, že snemovňa pri schvaľovaní ďalšej pomoci pre Ukrajinu nepokročí bez toho, aby zároveň neprijala aj migračnú reformu. TASR o tom informuje na základe agentúr AP a AFP.

Johnson reportérom povedal, že zákonodarcovia aktívne hľadajú možnosti na prijatie výdavkového balíčka v hodnote miliárd dolárov, ktorý zahŕňa aj ďalšiu pomoc Ukrajine. "Prvou prioritou krajiny sú naše hranice s Mexikom," dodal.

Americký prezident Joe Biden sa v utorok stretol so štyrmi poprednými predstaviteľmi demokratov i republikánov v Kongrese. Požiadal ich, aby urýchlene konali s cieľom zabrániť hroziacemu zastaveniu financovania niektorých vládnych inštitúcií. Tiež ich vyzval, aby schválili balíček pomoci pre Ukrajinu a Izrael.

Vojenskú pomoc pre Kyjev blokujú v Snemovni reprezentantov USA konzervatívni republikáni, podporovaní exprezidentom Donaldom Trumpom. Ukrajine medzičasom dochádza vojenský personál aj munícia, predovšetkým pre delostrelectvo. V posledných týždňoch sa musela stiahnuť z niektorých pozícií na fronte.

Navrhovaný balík vojenskej pomoci zahŕňa aj podporu Ukrajine vo výške 60 miliárd dolárov. Zdroje financovania pre štyri vládne úrady sa minú o polnoci v noci na piatok.