Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Predseda SNS Andrej Danko pricestoval do maďarských Mlynkov

Na snímke vpravo predseda SNS Andrej Danko. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Konferenciu zorganizoval Zväz Slovákov v Maďarsku s podporou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Danko je šokovaný zo situácie Slovákov v Maďarsku.

Bratislava/Mlynky 30. novembra (TASR) - Zhodnotenie súčasnej situácie slovenskej menšiny v Maďarsku a jej perspektíva sú hlavnými témami konferencie, ktorá sa dnes začala v severomaďarských Mlynkoch (Pilisszentkereszt). Dvojdňové podujatie zorganizoval Zväz Slovákov v Maďarsku (ZSM) s podporou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

"Táto konferencia je pokračovaním dialógu, ktorý sme začali v roku 2000, keď sme uskutočnili prvú konferenciu v Békešskej Čabe," uviedla v úvode konferencie pred zhruba 90 zástupcami slovenských samospráv v Maďarsku, škôl a občianskych organizácií predsedníčka ZSM Ruženka Egyedová Baráneková.

Podľa jej slov viesť dialóg je potrebné na najvyššej úrovni medzi vládou Maďarskej republiky, Celoštátnou slovenskou samosprávou (CSS), medzi CSS a civilnými organizáciami, ale aj medzi civilnými organizáciami navzájom.

"Dialóg musí viesť aj vláda SR s vládou Maďarskej republiky a bolo by veľmi dobre, keby sme aj my, ako zástupcovia národnosti boli pri týchto rokovaniach. Takže základným mottom našej konferencie je dialóg. Dialóg, aby sme všetci, ktorí patríme k slovenskej národnosti mali pocit, že sme aktívnymi účastníkmi nášho bytia a nielen jeho pasívnymi pozorovateľmi," zdôraznila.

Účastníci konferencie budú hovoriť o politike vlády SR ku krajanským komunitám, o možnostiach ponúkaných národnostným zákonom v Maďarsku, o činnosti Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí v nových výzvach, o právach a ochrane národnostných menšín, o zákonodarstve a reformách v Maďarsku, o príprave menšín na obdobie volieb, ale aj o školstve, kultúre či o parlamentnom zastúpení menšín v Maďarsku.



Danko na návšteve Mlynkov

Na snímke v popredí vpravo predseda SNS Andrej Danko.
Foto: TASR/Ladislav Vallach
Osobne si overiť reálnu situáciu a podmienky života Slovákov v Maďarsku, navštíviť Slovenský dom v Mlynkoch, na ktorého výstavbu SNS zorganizovala zbierku a zozbierala sumu 750.000 slovenských korún (24.895 eur), ale najmä pokúsiť sa začať rúcať vykonštruované mýty a staré stereotypy o SNS sú hlavnými cieľmi návštevy predsedu SNS Andreja Danka, ktorý pricestoval dnes podvečer do severomaďarských Mlynkov (Pilisszentkereszt).

Ako TASR informovalo tlačové a informačné oddelenie SNS, táto strana chce otvorene, pokojne a objektívne hovoriť o všetkom. “Vieme sa pozrieť na minulosť objektívne, hodnotiť život bez sprostredkovateľov a dokázať, že historické traumy nie sú vo vzťahoch našich národov určujúce” – konštatuje sa vo vyhlásení SNS, podľa ktorého historické traumy je potrebné raz uzavrieť.

Predseda SNS privítal príležitosť zúčastniť sa diskusného fóra na konferencii Zväzu Slovákov v Maďarsku „Ako ďalej, Slováci v Maďarsku?“ a avizoval vystúpenie na tému: Prekážky rozvoja slovensko-maďarských vzťahov.

Na návšteve Maďarska plánuje predseda SNS cestou získania a odovzdania poznatkov “z prvej ruky”, ktoré umožnia prispieť k riešeniu problémov spolužitia Slovákov a Maďarov.

Predseda SNS Slovákom v Maďarsku: Obdivujem vašu hrdosť po toľkom útlaku

Dosiahnutie práv, aké majú Maďari na Slovensku, zaželal dnes Andrej Danko slovenskej menšine v Maďarsku.

"Chcem vás nabádať k tomu a podporiť najmä v tej politickej aktivite. Myslím si, že história v čase Uhorska dáva za pravdu, že pokiaľ sa slovanské národy nespojili, nikdy nič nedokázali," konštatoval Danko.

Podľa jeho slov nemôže jeden premiér hrať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom futbal, druhý s ním plávať v mori a tretí možno robiť inú aktivitu. "Myslím si, že je najvyšší čas, keď počúvam, v akej biede je národnostná politika, keď som počul o úbytku polmiliónovej slovenskej menšiny a ako sa tu trápite," poznamenal.

"Chcem vám vyjadriť obrovskú podporu a chcem vám vyjadriť aj obdiv a preto som sem prišiel a s tým budem odchádzať, že závidím vám tú hrdosť, ktorú ste si zachovali po tom celom útlaku, ktorým ste za tie roky prešli a naozaj vám prajem, aby ste dokázali s tými vecami bojovať, aby ste dosiahli také práva, ako majú naozaj Maďari na Slovensku," povedal predseda SNS.


.


Danko je šokovaný zo situácie Slovákov v Maďarsku

"Z Mlynkov odchádzam šokovaný z toho, v akej situácii sú Slováci v Maďarsku. Potvrdili to i Srbi, Chorváti, ktorí sa pripojili k protestom proti revízii a reformám v školstve. Potvrdili, že nemajú žiadne politické práva, že sú neustále diskriminovaní," povedal pre TASR predseda SNS.

Podľa jeho slov ani v najhoršom sne si nemyslel, že situácia v Maďarsku z hľadiska národnostných menšín je taká vážna.

"Určite chcem svoje poznatky prehĺbiť, dohodol som si osobné stretnutia so Slovákmi, ktorí študujú v Bratislave a teda pochádzajú z Maďarska, dohodol som si stretnutie so zástupcami (Slovákov) z Mlynkov, aby som hlbšie pochopil túto problematiku, aby som naozaj vedel i na území Slovenska šíriť tie myšlienky, pokiaľ bude maďarská menšina neustále stupňovať svoje požiadavky vo vzťahu k Slovensku, aby sme im vedeli riadne a fundovane oponovať a požadovať, aby takéto isté práva mali i Slováci v Maďarsku," vyhlásil Danko, ktorý predtým vystúpil v rámci diskusie na dvojdňovej konferencii Zväzu Slovákov v Maďarsku o perspektívach Slovákov v Maďarsku.