Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Predseda súdu Bosny je podozriví z ilegálneho odpočúvania

Ilustračná snímka Foto: TASR

Prokuratúra informovala, že Debevec a Mehmedagič sú podozriví z nezákonného odpočúvania niektorých sudcov a zamestnancov úradu prokuratúry.

Záhreb 19. decembra (TASR) - Predseda Súdu Bosny a Hercegoviny Ranko Debevec a bývalý riaditeľ Spravodajskej a bezpečnostnej agentúry Bosny a Hercegoviny (OSA BIH) Osman Mehmedagič sú podozriví z nezákonného odpočúvania. TASR správu prevzala v utorok z agentúry HINA.

Prokuratúra informovala, že Debevec a Mehmedagič sú podozriví z nezákonného odpočúvania niektorých sudcov a zamestnancov úradu prokuratúry. Oboch polícia v pondelok zadržala v Sarajeve pre podozrenie zo zneužitia úradu a právomocí.

Prokurátor Milanko Kajganič uviedol, že prípady sa týkajú roku 2020 a že nič nenasvedčuje tomu, že by dvojica nezákonne odpočúvala rozhovory politických predstaviteľov.

Debevec je predsedom Súdu Bosny a Hercegoviny od roku 2017. V minulosti bolo voči nemu vedené disciplinárne konanie za jeho správanie na súde i mimo neho, ktoré údajne poškodzovalo dobré meno úradu. Obvinenia voči nemu boli neskôr zrušené, píše agentúra Reuters.

V marci Spojené štáty zaviedli voči Mehmedagičovi sankcie za údajné podkopávanie demokratických inštitúcií a ohrozovanie mieru a stability na západnom Balkáne. Bol tiež obvinený zo zneužitia štátnej telekomunikačnej spoločnosti v prospech politickej strany a zo spolupráce so zločineckými sieťami na osobné a stranícke obohatenie.