Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Predseda tuniského parlamentu odmietol jeho rozpustenie

Tuniský prezident Kajs Saíd (uprostred) predsedá bezpečnostnej rade so zástupcami armády a polície v Tunise v nedeľu 25. júla 2021. Foto: TASR/AP

Tuniská revolúcia, ktorá odštartovala udalosti tzv. arabskej jari, zvrhla dlhoročného diktátora Zína Ábidína bin Alího.

Tunis 31. marca (TASR) - Predseda tuniského parlamentu odmietol vo štvrtok jeho rozpustenie. Stalo sa tak po tom, ako tuniský prezident Kajs Saíd rozpustil v stredu zákonodarný zbor, ktorého činnosť pozastavil pred ôsmimi mesiacmi. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

"Domnievame sa, že parlament zostáva funkčný," povedal v rozhovore pre AFP jeho predseda Rášid Ghannúší. "Prezident nemá ústavné právo rozpustiť parlament," dodal.

Saíd rozpustil parlament po tom, ako sa poslanci pokúsili odňať hlave štátu jej mimoriadne právomoci. "Dnes, v tejto historickej chvíli, v záujme ochrany štátu a jeho inštitúcií ohlasujem rozpustenie Zhromaždenia ľudových zástupcov," oznámil prezident.

Urobil tak niekoľko hodín po virtuálnom zasadnutí parlamentu, kde poslanci schválili zákon anulujúci kroky, prostredníctvom ktorých prezident vlani získal mimoriadne právomoci.

Saíd označil tento krok poslancov za pokus o štátny prevrat a jeho iniciátorov obvinil zo zrady krajiny a pohrozil im trestným stíhaním. Schválenie zákona iniciovala umiernená islamistická opozícia, podľa ktorej je koncentrácia moci v rukách prezidenta v rozpore s tuniskou ústavou.

V júli 2021 Saíd pozastavil činnosť parlamentu, odvolal vládu a prevzal na seba ich právomoci. Odvtedy vládne prostredníctvom dekrétov a prevzal i kontrolu na súdnictvom. Odmieta však podozrenia zo snáh o zavedenie autokratickej vlády a sľubuje, že bude chrániť demokratické slobody, ktoré Tunisku priniesla revolúcia z roku 2011.

Tuniská revolúcia, ktorá odštartovala udalosti tzv. arabskej jari, zvrhla dlhoročného diktátora Zína Ábidína bin Alího.

Prezident vlani zdôvodnil prevzatie mimoriadnych právomocí nutnosťou posilnenia štátu v čase protestov, politických sporov a hlbokej ekonomickej krízy. Jeho kroky vtedy mnohí Tunisania privítali, avšak v krajine odvtedy silnejú obavy, že sa Saíd snaží o návrat autokratického režimu.

Prezident sľubuje, že v júli predloží politické reformy na schválenie občanom v referende. V decembri by sa potom mali konať nové parlamentné voľby.