Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Predsedníčkou poroty festivalu v Cannes bude režisérka Greta Gerwigová

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Gerwigovej účasť prinesie na festival závan mladosti, keďže bude najmladšou predsedníčkou poroty od roku 1966. Vtedy porote predsedala len 31-ročná talianska herečka Sophia Lorenová.

Paríž 14. decembra (TASR) - Filmový festival v Cannes vo štvrtok oznámil, že americká režisérka Greta Gerwigová bude predsedať porote jeho 77. ročníka, ktorý sa uskutoční budúci rok v máji. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Gerwigová sa stane prvou americkou filmárkou v tejto pozícii, uviedol festival vo vyhlásení. Bude tiež prvou ženou na čele poroty od roku 2018, keď jej predsedala austrálska herečka Cate Blanchettová. Prestížnej pozícii stále dominujú muži. Vlani ju zastával švédsky režisér Ruben Östlund.

"Bola to jasná voľba, keďže Greta Gerwigová tak smelo predstavuje obnovu svetovej kinematografie," uviedli predsedníčka festivalu Iris Knoblochová a jeho riaditeľ Thierry Frémaux. Dodali, že americká režisérka je predstaviteľkou éry, ktorá rúca bariéry a mieša pohlavia, a tým povyšuje hodnoty inteligencie a humanizmu.

"Cannes odjakživa predstavuje vrchol toho, čo môže byť univerzálnym jazykom filmov," uviedla Gerwigová vo vyhlásení.

Gerwigovej účasť prinesie na festival závan mladosti, keďže bude najmladšou predsedníčkou poroty od roku 1966. Vtedy porote predsedala len 31-ročná talianska herečka Sophia Lorenová.

Zvyšných členov poroty festivalu v Cannes zatiaľ nepredstavili.

Gerwigová režírovala film Barbie, ktorý sa stal toto leto hitom v kinách po celom svete. Okrem toho režírovala aj filmy Lady Bird (2017) a Malé ženy (2019). V súčasnosti pracuje na adaptácii knižnej série Kroniky Narnie pre streamovaciu spoločnosť Netflix. Je tiež herečkou a scenáristkou.

Predsedníčku poroty oznámil v pondelok aj medzinárodný filmový festival v Berlíne, známy ako Berlinale. Stane sa ňou mexicko-kenská herečka Lupita Nyong'o ako prvá osoba tmavej pleti, ktorá sa tejto úlohy zhostí.