Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Predsedníctvo ECAV ostro odsudzuje útoky extrémistov v Pakistane

Zranenú pakistanskú ženu pri bombovom útoku vo verejnom parku utešuje jej príbuzná po ošetrení v miestnej nemocnici v pakistanskom meste Láhaur 27. marca 2016. Foto: TASR/AP

Hlboko nami otriasli najmä správy o tragickom dopade samovražedného atentátu na civilné obyvateľstvo v pakistanskom meste Láhaur, ku ktorému sa prihlásilo radikálne hnutie Taliban, uviedli.

Bratislava 30. marca (TASR) - Predsedníctvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku ostro odsudzuje samovražedné útoky extrémistických skupín, ktorých obeťami sa stávajú nevinní ľudia.

"Hlboko nami otriasli najmä správy o tragickom dopade samovražedného atentátu na civilné obyvateľstvo v pakistanskom meste Láhaur, ku ktorému sa prihlásilo radikálne hnutie Taliban. Atentát, ku ktorému došlo počas Veľkonočnej nedele (27. marca), bol namierený proti miestnej kresťanskej menšine, ktorá sa rozhodla osláviť veľkonočné sviatky v rodinnom kruhu v miestnom parku," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré Predsedníctvo ECAV poskytlo dnes TASR.

Generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik a generálny dozorca cirkvi Imrich Lukáč vo vyhlásení pripomínajú, že kresťania v Pakistane len nedávno získali právo verejne sláviť sviatky Veľkej noci, čo sa však stretáva s odporom radikálnych islamistov.

Útok v Láhaure ECAV považuje za zvlášť ohavný čin preto, že útočník sa odpálil neďaleko detského ihriska a tak medzi obeťami bolo veľa nevinných detí a žien. Nezabudli ani na krvavé útoky v Pakistane v marci 2015, keď sa dvaja stúpenci Talibanu odpálili v kostoloch zaplnených veriacimi.

"Apelujeme na Organizáciu Spojených národov, aby sa postavila proti vraždeniu kresťanov v Pakistane, ale aj v ďalších krajinách, kde kresťania tvoria početnú menšinu a kde je nevyhnutne potrebné zasadiť sa o dodržiavanie ľudských práv a slobodu náboženského vyznania. Vyjadrujeme solidaritu so všetkými trpiacimi v týchto krajinách a žiadame o vytvorenie podmienok na dialóg medzi náboženstvami s cieľom dosiahnuť zmierenie, pokoj s vzájomnú úctu," zdôrazňuje vyhlásenie Predsedníctva ECAV na Slovensku.