Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Predsedníctvo EÚ je vďaka Írom v dobrých rukách, myslí si M. Šefčovič

Maroš Šefčovič Foto: TASR/Martin Baumann

Írsko bude podľa podpredsedu EK Maroša Šefčoviča v najbližšom polroku v strede tých najostrejších diskusií.

Brusel 7. januára (TASR) - Írsko začiatkom roka prevzalo od Cypru šesťmesačné predsedníctvo v Európskej únii.

Dublin svoje v poradí už siedme predsedníctvo od roku 1975 uskutočňuje pod heslom - stabilita, pracovné miesta a rast a Európska komisia (EK) verí, že vo vypätých časoch pre EÚ sa polročné predsedníctvo ocitlo v tých správnych rukách, uviedol v tejto súvislosti podpredseda EK Maroš Šefčovič.

"Írsko má s týmto bohaté skúsenosti. Má za sebou viacnásobnú skúsenosť s predsedníctvom v EÚ, okrem toho Íri majú výkonnú a profesionálnu štátnu správu, takže všetci očakávajú, že írske predsedníctvo, podobne ako aj v minulosti, bude efektívne," povedal pre TASR Šefčovič.

Slovenský eurokomisár upozornil, že vzniká nová "trojka" predsedníckych krajín - Írsko, Litva a Grécko, počas ktorej sa únia prehupne do nového sedemročného rozpočtového obdobia.

V súvislosti s prioritami írskeho predsedníctva v EÚ Šefčovič pripomenul, že program predsedníctva sa vypracováva v spolupráci s Európskou komisiou, a preto sú priority predsedajúcej krajiny do veľkej miery spoločné s prioritami EK.

"Absolútnou prioritou pre írske predsedníctvo bude dotiahnutie do konca diskusie o viacročnej finančnej perspektíve a takisto implementácia všetkých rozhodnutí, ktoré boli prijaté na politickej úrovni ohľadne jednotného bankového dohľadu, jednotného rezolučného systému a prísnych pravidiel pre stanovovanie národných rozpočtov," uviedol Šefčovič. A upozornil, že ide o politicky veľmi citlivé diskusie.



Írsko bude podľa podpredsedu EK v najbližšom polroku v strede tých najostrejších diskusií, keďže na jednej strane v mene predsedníctva bude čeliť nárokom všetkých členských krajín a na strane druhej bude členské štáty zastupovať na trialógu s Európskym parlamentom.

"Je to taká negociácia na dve strany a vyžaduje si to veľmi kvalitných vyjednávačov. Viem, že Írska republika takýchto ľudí má a preto sme radi, že v tomto vypätom čase to budú práve Íri, ktorí budú EÚ viesť na ceste týchto zložitých diskusií," povedal Šefčovič.