Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Predsedom maďarskej Demokratickej koalície sa stal expremiér Gyurcsány

Predseda Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány, archívne foto Foto: TASR/AP

Delegáti kongresu maďarskej opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) potvrdili dnes v Budapešti bývalého premiéra Ferenca Gyurcsánya vo funkcii predsedu DK, informovala agentúra MTI.

Budapešť 21. februára (TASR) - Delegáti kongresu maďarskej opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) potvrdili dnes v Budapešti bývalého premiéra Ferenca Gyurcsánya vo funkcii predsedu DK, informovala agentúra MTI.

O post šéfa strany sa uchádzal iba Gyurcsány. Výkonným podpredsedom DK sa opäť stal Csaba Molnár, ďalšími podpredsedami Ágnes Vadaiová, Péter Niedermüller, Tibor Nagy-Huszein a László Varjú. Kongres zvolil aj predsedníctvo strany.

Gyurcsány v prejave povedal, že chce vybudovať nové občianske Maďarsko, nie však také, ktoré buduje vládna strana Fidesz od roku 1998. Ultrapravicovú stranu Jobbik, ktorá je najsilnejšou opozičnou stranou v posledných mesiacoch, označil expremiér za neonacistickú.

Stranu DK založili v roku 2011 politici odchádzajúci z Maďarskej socialistickej strany (MSZP) po tom, čo platforma DK v rámci MSZP neuspela s pokusom o premeny v MSZP.

DK sa definuje ako stredoľavá občianska strana západného typu. V parlamentných voľbách získala strana 25,57 percenta voličských hlasov a v 199-člennom zákonodarnom zbore obsadila štyri poslanecké kreslá.