Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Predsedu brazílskej dolnej komory parlamentu budú súdiť za korupciu

Ilustračné foto Foto: TASR

Eduardo Cunha čelí obvineniam z prijatia úplatkov v celkovej výške najmenej päť miliónov amerických dolárov

Sao Paulo 4. marca (TASR) - Brazílsky najvyšší súd prijal vo štvrtok jednomyseľné rozhodnutie, na základe ktorého sa má predseda dolnej komory tamojšieho parlamentu Eduardo Cunha zodpovedať z údajnej korupcie a prania špinavých peňazí. Informuje o tom agentúra AP, podľa ktorej sa tak znižuje šanca na obžalobu prezidentky Dilmy Rousseffovej v parlamente, ktorú Cunha už dlhšie presadzuje.

Šéf Poslaneckej komory Národného kongresu, ktorý je významným politickým protivníkom Rousseffovej, čelí obvineniam z prijatia úplatkov v celkovej výške najmenej päť miliónov amerických dolárov v súvislosti s činnosťou štátneho ropného podniku Petrobras. Je pritom len jednou z osobností spájaných s rozsiahlym korupčným škandálom, kde prokuratúra vyčíslila nezákonné platby na viac ako dve miliardy dolárov.

Na základe brazílskych zákonov môže obvinenia voči tamojším federálnym kongresmanom alebo vysokým vládnym predstaviteľom vznášať a posudzovať jedine najvyšší súd. Cunha naďalej popiera, že by akýmkoľvek spôsobom pochybil. Súd sa zatiaľ nezaoberal požiadavkou generálneho prokurátora Rodriga Janota, aby Cunhu odvolal z funkcie.

Samotný Cunha vlani inicioval v parlamente proces tzv. impeachmentu ľavicovej prezidentky Rousseffovej, ktorej opozícia pripisuje takisto finančné zločiny.