Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Predsedu obecnej organizácie Jobbiku odsúdili za popieranie holokaustu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predseda obecnej organizácie Jobbiku bol odsúdený za článok v periodiku obecnej organizácie Jobbiku, ktorý vydávajú pod názvom Árpád Népe.

Budapešť 26. apríla (TASR) - Za popieranie genocídy spáchanej režimom národných socialistov odsúdil okresný súd v juhomaďarskom Segedíne predsedu obecnej organizácie ultrapravicovej strany Jobbik Zsolta Dobiho. Informovali o tom dnes viaceré maďarské médiá odvolávajúc sa na správu nadácie Čin a ochrana (TEV).

Dobi je predsedom organizácie Jobbiku v obci Üllés v Čongrádskej župe. Súd ho odsúdil na 100 hodín verejnoprospešných prác a zaviazal ho k návšteve budapeštianskeho Pamätného centra holokaustu, z ktorej bude musieť napísať svojmu kurátorovi správu.

Predseda obecnej organizácie Jobbiku bol odsúdený za článok v periodiku obecnej organizácie Jobbiku, ktorý vydávajú pod názvom Árpád Népe (Árpádov ľud). V ňom sa uvádza, že nie sú žiadne dôkazy o tom, že by židia boli masovo vyvražďovaní. "Nenašli fotografie, plány, ani dokumenty. Nič." - cituje TEV z uvedených novín.

Nadácia TEV podala žalobu ešte v roku 2013. Sudca pri vynesení verdiktu uviedol, že neboli pochybnosti o tom, že noviny, ktoré distribuovali prostredníctvom ďalších členov tamojšieho Jobbiku na 1200 adries, redigoval predseda.