Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Predstaviteľ USA: Zástupcu šéfa Hamasu zabil izraelský útok

Ľudia pátrajú po preživších po mohutnom výbuchu na predmestí libanonskej metropoly Bejrút v utorok 2. januára 2024. Foto: TASR/AP

Hamas a bezpečnostní predstavitelia v Libanone už predtým obvinili Izrael zo zabitia Árúrího a šiestich ďalších ľudí pri dronovom útoku.

Washington 3. januára (TASR) - Útok, ktorý pri libanonskej metropole Bejrút zabil v utorok zástupcu šéfa militantného palestínskeho hnutia Hamas Sáliha Árúrího, podnikol Izrael, oznámil predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Árúrí (57) zahynul v utorok v oblasti, ktorá je baštou mocného libanonského militantného hnutia Hizballáh. Je najvplyvnejšou postavou zabitou počas vojny medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy, ktorá vypukla v októbri.

"Bol to izraelský útok," povedal pre AFP predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, ale ďalšie podrobnosti neposkytol.

Hamas a bezpečnostní predstavitelia v Libanone už predtým obvinili Izrael zo zabitia Árúrího a šiestich ďalších ľudí pri dronovom útoku.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari sa priamo k zabitiu Árúrího nevyjadril, ale povedal, že armáda je po jeho smrti "vysoko pripravená na akýkoľvek scenár".

Najnovší konflikt medzi Izraelom a Hamasom sa začal 7. októbra, keď toto palestínske militantné hnutie podniklo šokujúci cezhraničný útok z Pásma Gazy na Izrael a zabilo tam približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov.

Po útoku Spojené štáty urýchlene poslali Izraelu vojenskú pomoc a Izrael spustil neľútostnú vojenskú operáciu v Pásme Gazy s cieľom zničiť Hamas. Zahynulo tam už najmenej 22.313 ľudí, ako uvádza ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom.

Tieto úmrtia vyvolali veľký hnev na Blízkom východe a podnietili k útokom aj ďalšie ozbrojené skupiny po celom regióne, ktoré sú proti Izraelu.

Árúrí, ktorého Izrael obviňuje zo zorganizovania mnohých útokov proti tejto krajine, bol v roku 2017 zvolený za zástupcu šéfa politického krídla Hamasu a oficiálne sa tak v tomto islamistickom hnutí stal mužom číslo dva. Bol aj jedným zo zakladateľov vojenského krídla Hamasu.

Experti sú presvedčení, že Árúrí zohral kľúčovú úlohu v zdokonalení vojenských schopností Hamasu a v budovaní kontaktov s regionálnymi spojencami, napríklad s Iránom.

Hnutie Hizballáh stojí na strane Hamasu a s Izraelom sa takmer denne ostreľujú cez hranice, čo si v Libanone vyžiadalo už vyše 165 mŕtvych.

Hizballáh najnovšie varoval, že Árúrího zabitie "nezostane bez odpovede ani bez trestu".

Na izraelskej strane boli pri prestrelkách s Hizballáhom zabití najmenej štyria civilisti a deväť vojakov, uvádza izraelská armáda.