Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Predstaviteľa ruského vesmírneho priemyslu obvinili zo sprenevery

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie uviedol, že zadržal Alexeja Beloborodova, zástupcu generálneho riaditeľa štátom ovládanej spoločnosti RKK Energija, a tiež jeho dvoch spolupracovníkov.

Moskva 19. augusta (TASR) - Hlavný vyšetrovací úrad Ruskej federácie v nedeľu oznámil, že pre obvinenia zo sprenevery zadržal zástupcu šéfa spoločnosti RKK Energija, poprednej firmy v kozmickom priemysle v Rusku. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie uviedol, že zadržal Alexeja Beloborodova, zástupcu generálneho riaditeľa štátom ovládanej spoločnosti RKK Energija, a tiež jeho dvoch spolupracovníkov. Výbor dodal, že muži čelia obvineniam z pokusu o spreneveru, ale toto tvrdenie nespresnil.

Firma Energija je výrobcom pilotovaných kozmických lodí Sojuz a nákladných lodí Progress, ktoré dopravujú na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) posádky a zásoby.

V posledných rokoch prenasleduje ruský vesmírny program séria neúspechov pri vystreľovaní rakiet a vynášaní družíc na obežnú dráhu, ako aj ďalších problémov, ktoré oslabili postavenie Ruska na medzinárodnom trhu s odpaľovaním komerčných satelitov.

Kremeľ preorganizoval riadenie agentúry Roskosmos, štátnej korporácie zodpovednej za ruský kozmický program, v snahe vyriešiť problémy v tomto priemysle.