Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Predstavitelia EÚ nechcú zasahovať do sporu Madridu a Katalánska

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani. Foto: TASR/AP

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani dnes povedal, že uvedený spor je vnútornou záležitosťou Španielska.

Barcelona/Tallinn 29. septembra (TASR) - Predstavitelia EÚ vylučujú možnosť, že by boli sprostredkovateľmi v spore medzi španielskou vládou a samosprávou regiónu Katalánsko, kde sa má v nedeľu uskutočniť referendum o nezávislosti. Informovala o tom agentúra AP.

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani dnes v Estónsku, kde sa zúčastňuje na summite EÚ, povedal, že uvedený spor je vnútornou záležitosťou Španielska.

"Je to problém Španielska, v ktorom môžeme urobiť len málo. Je to problém rešpektovania španielskych zákonov, ktorý si musia vyriešiť Španieli," povedal šéf EP. Tajani sa tiež podľa AP vyjadril, že EÚ naďalej podporuje španielsku vládu, pretože "v právnej rovine má Madrid pravdu".

Katalánski predstavitelia vrátane starostky Barcelony Ady Colauovej predtým požiadali EÚ o sprostredkovanie v spore s Madridom, ktorý považuje nadchádzajúce hlasovanie za protizákonné. Európska komisia vo štvrtok žiadosť Colauovej zamietla s tým, že je potrebné "rešpektovať právny a ústavný poriadok Španielska".