Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Predstavitelia EÚ podporili Ukrajinu, ktorá už dva roky čelí invázii

Na snímke šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Schválenie 13. balíka sankcií voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu Borrell označil za splnený záväzok.

Brusel 23. februára (TASR) - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell v piatok uviedol, že nový balík sankcií EÚ spôsobuje ruskému hospodárstvu vážne škody. Predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka EK Ursula von der Leyenová podporili Ukrajinu, ktorá už dva roky odoláva ruskej invázii. TASR o tom informuje na základe ich vyjadrení na sociálnej sieti X.

Schválenie 13. balíka sankcií voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu Borrell označil za splnený záväzok.

Michel vo štvrtok uviedol, že v telefonickom rozhovore ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému potvrdil finančnú a vojenskú podporu zo strany EÚ tak dlho, ako bude potrebné.

Von der Leyenová na sociálnej sieti X pripomenula, že EÚ už dva roky prináša do Kyjeva podporu a solidaritu. Európsky duch sa však už na Ukrajine nachádza. "Európa žije v odvážnom boji tejto krajiny za slobodu," napísala.

V sobotu 24. februára uplynú dva roky od okamihu, keď ruský prezident Vladimir Putin skoro ráno v televíznom prejave oznámil začiatok vojenskej invázie na Ukrajinu. Označil ju za "špeciálnu vojenskú operáciu" s cieľom vykonať "demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny".