Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Predstavitelia Lufthansy navštívili miesto havárie lietadla v Alpách

Výkonný riaditeľ nemeckej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Germanwings Thomas Winkelmann (vľavo) a výkonný riaditeľ nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa Carsten Spohr počas tlačovej koferencie neďaleko miesta leteckého neštastia havarovaného letu Germanwings v Le Vernet vo Francúzskych Alpách 1. apríla 2015, týždeň po tragickej nehode Airbusu A320 nemeckej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Germanwings na pravidelnej linke z Barcelony do Düsseldorfu, ktorý sa zrútil vo Francúzskych Alpách. Foto: TASR/AP/Claude Paris

Návšteva sa konala práve v čase, keď pribúdajú otázky o druhom pilotovi Andreasovi Lubitzovi a o tom, koľko toho vedeli jeho zamestnávatelia o jeho duševnom zdraví.

Seyne-les-Alpes 1. apríla (TASR) - Šéfovia nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa a jej dcérskej nízkonákladovej spoločnosti Germanwings navštívili dnes miesto havárie dopravného lietadla na juhu Francúzska, pri ktorej zahynulo všetkých 150 ľudí na palube. Návšteva sa konala práve v čase, keď pribúdajú otázky o druhom pilotovi Andreasovi Lubitzovi a o tom, koľko toho vedeli jeho zamestnávatelia o jeho duševnom zdraví.



Generálny riaditeľ Lufthansy Carsten Spohr a generálny riaditeľ Germanwings Thomas Winkelmann pristáli s helikoptérou vo francúzskej alpskej obci Seyne-les-Alpes, neďaleko rokliny, kde sa Airbus A320 roztrieštil 24. marca na tisíce kusov.

Vyšetrovatelia sú presvedčení, že kopilot Lubitz zámerne lietadlom narazil do úbočia francúzskych Álp, a snažia sa objasniť motívy jeho činu, dodala tlačová agentúra AP.

Lufthansa v utorok 31. marca oznámila, že vedela, že Lubitz mal ešte pred ukončením letového výcviku u nemeckých aerolínií epizódu "ťažkej depresie", ale odvtedy úspešne absolvoval všetky potrebné lekárske vyšetrenia.

Ilustračné foto. Na videosnímke pohľad na trosky dopravného lietadla neďaleko obce Seyne-les-Alpes, ktoré sa zrútilo vo francúzskych Alpách v utorok dopoludnia 24. marca 2015.
Foto: TASR/AP


Nemecká prokuratúra tvrdí, že Lubitzove lekárske záznamy z obdobia pred získaním licencie pilota obsahujú informácie o jeho "samovražedných sklonoch", ale odvtedy už v záznamoch z návštev u lekárov nie je žiaden zápis o akýchkoľvek samovražedných sklonoch ani o agresivite voči iným ľuďom.

Tieto odhalenia ešte viac zintenzívnili otázky, akú výšku odškodného zaplatí Lufthansa a jej poisťovne za pasažierov, ktorí zahynuli - a nakoľko dôkladne letecké odvetvie a vládne regulačné orgány kontrolujú pilotov kvôli prípadným psychickým problémom.

Vyšetrujúce úrady dnes priamo v lokalite pádu lietadla oznámili, že ukončili zhromažďovanie ľudských pozostatkov z miesta nešťastia.

Vyšetrovatelia "budú pokračovať v hľadaní tiel, ale na mieste havárie už nie sú viditeľné žiadne pozostatky", uviedol podplukovník Jean-Marc Menichini.

Nadporučík Luc Poussel informoval, že všetko, čo na mieste havárie ešte zostalo, sú "osobné veci a kusy kovu".

Predstavitelia francúzskeho národného kriminálneho laboratória neďaleko Paríža tvrdia, že bude trvať niekoľko mesiacov, kým sa ukončí namáhavý proces identifikácie a kým sa pozostatky vrátia rodinám.