Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Preferencie vládnucej koalície v Nemecku klesli prvýkrát pod 50%

Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Voľby v Nemecku sa uskutočnia na jeseň budúceho roka.

Berlín 31. mája (TASR) - Stranám tzv. veľkej koalície v Nemecku - CDU/CSU (konzervatívci) a SPD (sociálni demokrati) - by prvýkrát dalo svoje hlasy menej ako 50 percent voličov. Ak sa voľby konali už túto nedeľu, SPD by získala iba 19 percent hlasov a blok CDU/CSU 30 percent, vyplýva z prieskumu inštitútu INSA pre dnešné vydanie bulvárneho denníka Bild.

Pravicovopopulistická Alternatíva pre Nemecko (AfD) by sa umiestnila ako tretia so ziskom 15 percent hlasov. Nasledovali by zelení s 13 percentami a strana Ľavica, ktorá by získala 9,5 percenta. Liberálnej Slobodnej demokratickej strane (FDP) by osem percent zabezpečilo návrat do Spolkového snemu (Bundestag).

Prieskum sa uskutočnil v dňoch 25.-30. mája na vzorke 2053 voličov. Voľby v Nemecku sa uskutočnia na jeseň budúceho roka.

Koalíciou v Nemecku zmietajú už dlhší čas spory. Predseda Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer opakovanie kritizoval utečeneckú politiku šéfky CDU a kancelárky Angely Merkelovej a dohodu EÚ s Tureckom o migrantoch. Predstavitelia CDU zasa nemajú jednotný názor v otázke postoja k AfD.

Podľa nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maiziera sa medzičasom dosiahol stav, ktorý škodí CDU. Názorové rozdiely by sa mali riešiť za zatvorenými dverami a nie vynášať na verejnosť, myslí si De Maiziere.

Súdržnosti koalície neprospieva ani diskusia o používaní herbicídu glyfosát: CDU je za jeho schválenie, SPD proti. Predseda SPD Sigmar Gabriel navyše vyčíta Merkelovej zbytočné náhlenie pri rokovaniach o dohode medzi EÚ a USA o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP).