Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

PREHĽAD: Najvýraznejšie úspechy OSN od jej vzniku doteraz

Foto: TASR

Organizácia Spojených národov dosiahla za vyše 70 rokov od svojho vzniku nemalé úspechy.


New York 1. januára (TASR) - Organizácia Spojených národov dosiahla za vyše 70 rokov od svojho vzniku nemalé úspechy, prinášame ich výberový chronologický prehľad.

1945
Charta OSN

Päťdesiat štátov podpísalo Chartu OSN, základný dokument, na základe ktorého organizácia 24. októbra začala pracovať.

1948
Ľudské práva

VZ OSN schválilo 10. decembra 1948 v Paríži Všeobecnú deklaráciu ľudských práv.

1951
Dohovor o ochrane utečencov

OSN schválila Dohovor o právnom postavení utečencov.

1953
Kórejské prímerie

OSN sprostredkovala ukončenie Kórejskej vojny vrátane vytvorenia demilitarizovanej zóny, ktorá rozdeľuje polostrov aj v súčasnosti.

1954
UNHCR dostal Nobelovu cenu za mier

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), zriadený v roku 1951, získal za svoju prácu v Európe a na Blízkom východe Nobelovu cenu za mier.

1959
Deklarácia práv dieťaťa

OSN schválila Deklaráciu práv dieťaťa s cieľom pomôcť deťom v duševnom a telesnom, ale aj morálnom a spoločenskom rozvoji.

1961
Svetový program výživy (WFP)

OSN zriadila Svetový program výživy, ktorý každý rok poskytuje jedlo desiatkam miliónov ľudí.

1962
Kubánska raketová kríza

Generálny tajomník OSN U Thant pôsobil počas kubánskej raketovej krízy ako sprostredkovateľ medzi USA a ZSSSR a pomohol rozptýliť najvážnejší jadrový konflikt medzi oboma superveľmocami.

1965
UNICEF dostala Nobelovu cenu za mier

Detský fond OSN (UNICEF) dostal Nobelovu cenu za mier za presadzovanie poznania, že "blahobyt dnešných detí je nerozlučiteľne spojený s mierom zajtrajšieho sveta."

1967
Blízky východ

BR OSN po dlhých vyjednávaniach schválila ako základ pre dosiahnutie mieru na Blízkom východe rezolúciu číslo 242/1967.

1968
Zmluva o nešírení jadrových zbraní

VZ OSN schválilo Zmluvu o nešírení jadrových zbraní (NPT) a vyzvalo na jej ratifikáciu.

1979
Ženy

VZ OSN schválilo rezolúciu o eliminácii diskriminácie žien.

1980
Kiahne

13-ročné úsilie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyústilo v globálnu elimináciu pravých kiahní.

1981
Vietnam

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dostal Nobelovu cenu za mier za pomoc utečencom v Ázii, predovšetkým vietnamským.

1982
Morské právo

OSN prijala Dohovor o morskom práve, ktorý zakotvuje ochranu morského životného prostredia a navigačné práva a stanovuje, že zdroje na morskom dne a v jeho podloží nespadajú do zvrchovanosti národných štátov.

1985
Ozónová vrstva

Bol podpísaný Dohovor o ochrane ozónovej vrstvy.

1986
Parazitárne ochorenie drakunkulóza

OSN sa rozhodla vyhubiť parazitárne ochorenie zvané drakunkulóza. Choroba prenášaná nakazenou vodou ročne postihovala 3,5 milióna ľudí. Cieľ - zlikvidovať ju - sa podarilo do značnej miery splniť.

1988
Irán-Irak

OSN sprostredkovala mier v iránsko-irackej vojne a vyslala mierové sily, aby monitorovali uplatnenie podmienok prímeria. Mierové sily OSN dostali Nobelovu cenu za mier.

1991
Angola

OSN vyjednala prímerie v 16-ročnej občianskej vojne v Angole a následne tam vyslala príslušníkov svojej pozorovateľskej misie (UNAVEM II.)

1993
Bosna

Dve rezolúcie OSN zriadili Medzinárodný trestný tribunál pre vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii (ICTY) a vytvorili tzv. bezpečné oblasti v Bosne, ktoré však nakoniec obsadili bosnianski Srbi.

1996
Kofi Annan/jadrové skúšky

VZ OSN schválilo Zmluvu o všeobecnom zákaze jadrových skúšok. Ghančan Kofi Annan sa stal prvým africkým generálnym tajomníkom OSN.

1997
Kjótsky protokol

Bol prijatý Kjótsky protokol (k rámcovému dohovoru OSN o zmene klímy), v ktorom sa signatári zaviazali znížiť hladiny škodlivých skleníkových plynov v atmosfére.

1998
Rwandský tribunál

Trestný tribunál OSN pre Rwandu vyniesol prvýkrát rozsudok - po prvý raz bol v praxi uplatnený Dohovor OSN o zabránení a trestaní zločinu genocídy z roku 1948.

1999
Východný Timor

OSN sprostredkovala mier vo Východnom Timore.

2001
Lockerbie

Medzinárodný súdny dvor OSN odsúdil líbyjského agenta tajnej služby Abdala Básata Alího Migrahího za bombový útok na lietadlo Pan Am nad Lockerbie. OSN a Kofi Annan získali Nobelovu cenu za mier.

2004
Cunami

OSN reagovala na cunami v Indickom oceáne vytvorením podporného fondu na pomoc postihnutým, ktorý vyzbieral rekordnú finančnú sumu vyše 6,25 miliardy dolárov (5,93 miliardy eur).

2005
MAAE

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu získala Nobelovu cenu za mier, OSN tak dostala toto ocenenie po šiesty raz.

2006
Kambodža

Pod záštitou OSN bol v Kambodži zriadený medzinárodný trestný tribunál, aby súdil zodpovedných za zverstvá spáchané za vlády Červených Khmérov.

2007
Klimatická zmena

Medzivládny panel pre klimatickú zmenu (IPCC) získal Nobelovu cenu za mier za boj proti globálnemu otepľovaniu a "snahy posilniť a šíriť väčšie povedomie o klimatickej zmene spôsobenej človekom".

2010
OSN-Ženy

VZ OSN založilo agentúru OSN-Ženy, ktorá presadzuje rovnosť pohlaví a posilnenie postavenia žien v spoločnosti.

2015
Klíma

OSN oslávila 70. "narodeniny" a na konferencii o zmene klímy v Paríži dosiahla novú celosvetovú dohodu s cieľom udržať globálne otepľovanie pod hranicou 2 stupne Celzia.