Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Premiér chce zmeniť historické povojnové ospravedlnenie sa Japonska

Šinzó Abe Foto: TASR/AP

Abe uviedol, že detaily svojho vyhlásenia ako i jeho načasovanie hodlá konzultovať s expertmi. Takisto chce uvoľniť zdržanlivosť Japonska ohľadom jeho pacifistickej povojnovej ústavy.

Tokio 31. decembra (TASR) - Japonský premiér Šinzó Abe chce nahradiť historické ospravedlnenie sa Japonska za utrpenie spôsobené v Ázii počas druhej svetovej vojny bližšie neurčeným vyhlásením, ktoré bude "hľadieť dopredu". Dnes o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnu tlač.

Abe ako agilný konzervatívec, o ktorom je známe, že chce zmeniť postoj Japonska voči jeho vojnovému militarizmu v menej kajúcnych tónoch, doviedol 16. decembra svoju stranu k suverénnemu volebnému víťazstvu, píše Reuters.

V rozhovore pre noviny Sankei Šimbun načrtol svoj zámer, no bližšie detaily neprezradil. Akýkoľvek náznak ústupu Japonska zo svojho ospravedlnenia sa, ktoré v roku 1995 vydal vtedajší premiér Tomiiči Murajama, však s najväčšou pravdepodobnosťou vyvolá pobúrenie v susedných krajinách, najmä v Číne a oboch Kóreách, ktoré roky trpeli pod brutálnou japonskou nadvládou.

"Murajamovo vyhlásenie bolo dokumentom, ktorý vydala jeho Socialistická strana. Ja chcem vydať stanovisko, ktoré bude hľadieť dopredu a bude primerané 21. storočiu," citovali dnes Abeho noviny Sankei Šimbun.

Abe ďalej uviedol, že detaily svojho vyhlásenia ako i jeho načasovanie hodlá konzultovať s expertmi. Takisto chce uvoľniť zdržanlivosť Japonska ohľadom jeho pacifistickej povojnovej ústavy.

Abeho zvolili do japonského parlamentu v roku 1993. Neskôr sa preslávil presadzovaním tvrdého postoja voči Severnej Kórei ohľadom sporu o japonských občanoch, unesených pred desaťročiami KĽDR.

Prednedávnom sľúbil, že sa nepoddá ani v územnom spore, ktorý Japonsko vedie s Čínou o malé ostrovy ležiace vo Východočínskom mori, známe v japončine ako Senkaku a v čínštine a Tiao-jü. Plánuje tiež zvýšiť výdavky na obranu, čím chce čeliť vzrastajúcemu vplyvu Číny.