Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

B. Sobotka a W. Faymann sa zaujímajú o regionálnu spoluprácu so SR

Rakúsky kancelár Werner Faymann (vpravo) víta českého premiéra Bohuslava Sobotku Foto: TASR/AP

Šéfovia vlád oboch krajín deklarovali v českej metropole dnes zhodne odmietavé stanovisko k plánom nemeckej vlády spoplatniť tamojšie cestné komunikácie pre motoristov zo zahraničia.

Praha 31. júla (TASR) - Projekty v záujme zlepšenia diaľničného i železničného spojenia medzi ČR a Rakúskom podporili dnes pri rokovaniach v Prahe predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka i rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann.

Z ich informácií vyplynulo, že regionálna spolupráca bude hlavnou témou aj na pripravovanej trilaterálnej schôdzke premiérov ČR, Rakúska a SR, ktorá by sa podľa slov hosťa z Viedne mohla uskutočniť do jari 2015 s tým, že by následne išlo už o pravidelné stretnutia.

Šéfovia vlád oboch krajín deklarovali v českej metropole dnes zhodne odmietavé stanovisko k plánom nemeckej vlády spoplatniť tamojšie cestné komunikácie pre motoristov zo zahraničia. Kým Sobotka hovoril o nápade, ktorý nie je dobrý, pretože by znamenal istú diskrimináciu pre českých vodičov, Faymann uviedol, že takýto zámer je v rozpore s ideami Európskej únie, a naznačil, že v prípade jeho realizácie v praxi by Rakúsko zvolilo cestu žaloby.

Český premiér predstavil rakúskemu kancelárovi kandidátku ČR na post eurokomisárky Věru Jourovú a zopakoval, že Praha by mala záujem o portfólio regionálnej politiky, o ktoré javí záujem i Rakúsko, ktorého eurokomisár Johannes Hahn ho doteraz spravoval.

"Vôbec nepovažujem za nutné, aby sa premiéri o tom nejako extra dohadovali," cituje internetový server Novinky.cz slová rakúskeho kancelára v reakcii na otázku, či rokoval so Sobotkom o tomto konflikte záujmov. "Je na predsedovi Európskej komisie, aby predložil návrh," zdôraznil hosť z Viedne.

Obe strany deklarovali dnes odlišný postoj k mierovému využívaniu jadrovej energie, čo Werner Faymann komentoval pred novinármi slovami: Iste vás neprekvapuje, že máme na atóm rozdielne názory.

Predseda vlády ČR i rakúsky spolkový kancelár podporili selektívny charakter nových sankcií Európskej únie voči Rusku. Kým Sobotka pripomenul, že ČR nepatrí medzi krajiny volajúce po plošných sankciách, Faymann akcentoval, že samotné sankcie mier na Ukrajine neprinesú, a dodal, že za dôležitejšie považuje deeskaláciu a mierové rokovania.