Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Premiér Nečas podá v pondelok demisiu

Petr Nečas Foto: TASR/Martin Baumann

Rezignáciou premiéra končí celá vláda ČR.

Praha 16. júna (TASR) -Český premiér Petr Nečas podá v pondelok (17. júna) demisiu. Oznámil to po rokovaní grémia svojej Občianskej demokratickej strany (ODS).

Podľa Nečasa by doterajšia koalícia mala pokračovať vo vládnutí do budúcoročných volieb na čele s novým premiérom, ktorého nominuje ODS. O politickej kríze a budúcnosti vlády budú ešte dnes večer rokovať lídri koaličných strán, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Rezignáciou premiéra končí celá vláda ČR, neuskutoční sa preto ani hlasovanie o nedôvere vláde, ktoré iniciovala opozičná ČSSD. O odchode Nečasa z postu predsedu ODS bude ešte rokovať výkonná rada strany.

Jana Nagyová
Foto: i3.cn.cz/
Nečasov osud vo funkcii predsedu vlády spečatila kauza šéfky jeho kabinetu Jany Nagyovej, ktorú vo štvrtok zadržali v súvislosti s obvineniami zo zneužitia vojenskej rozviedky a v kauze údajného podplácania bývalých poslancov ODS.

Nečas dnes vyhlásil, že pozorne sledoval vývoj situácie a dospel k záveru, že svojím osobným životom zaťažuje ODS.

"Samozrejme som veľmi pozorne vnímal celý vývoj politickej situácie, ktorý tu nastal od stredy, a som si vedomý toho, aké to má pre mňa dôsledky. Preto som dnes oznámil členom politického grémia ODS a následne aj našim koaličným partnerom, že zajtra podám demisiu na pozíciu predsedu vlády," citovala Nečasa Česká televízia.

"Som si vedomý svojej politickej zodpovednosti a vyvodzujem z nej tieto dôsledky. Súčasne chcem urobiť to najlepšie pre Občiansku demokratickú stranu i pre túto krajinu," povedal Nečas.

Nečas je podľa vlastných slov presvedčený, že sa terajším koaličným stranám podarí zostaviť novú vládu pod vedením premiéra za ODS, ktorý získa v Poslaneckej snemovni 101 hlasov, a že prezident Miloš Zeman bude tento kabinet rešpektovať.