Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Dánsky premiér Rasmussen nazval referendum fackou do tváre

Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen vhadzuje svoj hlas do volebnej urny počas referenda v Kodani vo štvrtok 3. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Premiér tak reagoval na skutočnosť, že výsledky štvrtkového referenda o ďalšom zbližovaní s Európskou úniou ukázali značný skepticizmus Dánov voči projektu EÚ.

Kodaň 4. decembra (TASR) - Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen dnes povedal, že výsledky štvrtkového referenda o ďalšom zbližovaní s Európskou úniou ukázali "značný skepticizmus" Dánov voči projektu EÚ. Reagoval tak na skutočnosť, že 53 percent voličov sa vyslovilo proti zrušeniu dlhoročných dánskych výnimiek z uplatňovania spoločných predpisov EÚ v oblasti spravodlivosti a vnútra, ktoré navrhovala vláda.

Rasmussen nazval referendum "fackou do tváre", informovala agentúra AP. Na Facebooku napísal, že Dánsko by sa malo pripojiť k agende britského premiéra Davida Camerona na zmenu vzťahov s EÚ, do ktorej obe krajiny vstúpili v roku 1973.

Británia plánuje usporiadať do konca roka 2017 referendum o tom, či má vystúpiť z 28-členného bloku. Cameron chce, aby Británia zostala v EÚ pod podmienkou, že sa mu podarí zabezpečiť zmeny, ktoré požaduje. Jednou z nich je poskytnutie širšej autonómie členským krajinám, aby mohla Británia napríklad obmedziť benefity pre migrantov z EÚ.

Rasmussen si v rámci "novej rovnováhy" predstavuje "silnú Európu", ktorá bude "skutočne pozitívnym prínosom", a "štíhlejšiu EÚ, kde krajiny budú môcť riešiť problémy zmysluplne svojím vlastným spôsobom".

Na budúci piatok (11. 12.) sa Rasmussen stretne v Bruseli s predsedom Európskej komisie Jeanom Claudom Junckerom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom na rokovaniach o dosiahnutí takzvaných paralelných dohôd, ktoré by napríklad mali Dánom umožniť pokračovať v spolupráci s Europolom.

Doterajší systém zavedený v roku 1993 umožňoval Dánsku zostať mimo všetkých nadnárodných politík EÚ v oblastiach vnútra a spravodlivosti. Avšak po prijatí Lisabonskej zmluvy v roku 2009 sa na nadnárodnú úroveň presunula väčšia časť spolupráce v EÚ, čo sa dotklo aj policajnej organizácie Europol.

Na dánskom referende sa zúčastnilo 72 percent voličov.