Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Premiér Harírí sa vrátil do Libanonu, dva týždne po šokujúcom oznámení

Na snímke Saad Harírí Foto: TASR/AP

Harírí pricestoval domov do Libanonu bez manželky. Tá sa podľa zdrojov blízkych premiérovi vrátila späť do Saudskej Arábie k svojim dvom deťom, ktoré tam chodia do školy.

Bejrút 22. novembra (TASR) - Libanonský premiér Saad Harírí v utorok neskoro večer pricestoval naspäť do Bejrútu, po vyše dvoch týždňoch od jeho šokujúceho oznámenia v Saudskej Arábii, že odstupuje z funkcie, čím spôsobil politickú krízu.

Krátko po príchode do vlasti išiel Harírí k hrobu svojho otca, niekdajšieho premiéra Rafíka Harírího, ktorého zavraždili pri bombovom útoku v roku 2005.

Na otázku novinárov, čo by chcel odkázať Libanončanom, pri odchode od otcovho hrobu Saad Harírí odpovedal: "Ďakujem vám." Na mysli mal podporu a solidaritu, ktorú mu prejavili obyvatelia Libanonu po demisii, ktorú však prezident Michel Aún ešte neprijal.

Harírí (47) pricestoval domov do Libanonu bez manželky. Tá sa podľa zdrojov blízkych premiérovi vrátila späť do Saudskej Arábie k svojim dvom deťom, ktoré tam chodia do školy.

Harírího v stredu očakávajú v libanonskej metropole Bejrút, kde sa spolu s prezidentom Aúnom a ďalšími predstaviteľmi zúčastní na oslavách Dňa nezávislosti, ktoré sa budú konať pri príležitosti 74. výročia nezávislosti. Harírí by v tento deň chcel "zverejniť svoj politický postoj".

Keď v Bejrúte oznámili Harírího príchod, jeho podporovatelia vyšli v autách do ulíc a mávali jeho fotografiami.

Sunnitský moslim Harírí je v centre pozornosti odvtedy, ako 4. novembra v televíznom prejave zo Saudskej Arábie prekvapujúco oznámil svoju demisiu, čo v Libanone vyvolalo obavy z vypuknutia krízy. Okrem toho sa objavili špekulácie, že v Saudskej Arábii ho zadržiavajú tamojší vládcovia, ktorí ho tiež donútili podať demisiu. Samotný Harírí aj Rijád to popreli.

Harírí je dlhodobým spojencom Saudskej Arábie a má aj saudskoarabské občianstvo.

V oznámení o rezignácii Harírí obvinil Irán a libanonské radikálne hnutie Hizballáh z destabilizovania Libanonu i ďalších arabských krajín. Povedal takisto, že má strach o život. Medzinárodný tribunál obžaloval z vraždy jeho otca Rafíka Harírího päť členov Hizballáhu.

Harírí minulú sobotu aj s rodinou pricestoval do Francúzska, kam ho pozval francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ten sa snažil upokojiť napätú situáciu a zabrániť možnému vnútornému konfliktu v Libanone, a to medzi táborom podporovaným Saudskou Arábiou a ich proiránskymi rivalmi.

Harírí viedol v utorok už skôr v Káhire rozhovory s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a potom v Nikózii s cyperským prezidentom Nikosom Anastasiadisom - témou bola stabilita Libanonu, informovala tlačová agentúra DPA.