Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Premiér Harírí sľúbil, že sa do Libanonu o niekoľko dní vráti

Saad Harírí. Foto: FOTO TASR/AP

Harírí v rozhovore vysielanom naživo televíziou Future TV potvrdil, že z Libanonu odišiel z obavy o svoju bezpečnosť. Odmietol obvinenia, že jeho rozhodntie je dôsledkom zasahovania Saudskej Arábie.

Bejrút 12. novembra (TASR) - Libanonský premiér Saad Harírí v nedeľu v priamom televíznom prenose oznámil, že o niekoľko dní sa vráti do Bejrútu, aby prezidentovi oficiálne odovzdal svoju žiadosť o odvolanie z funkcie.

Harírí v rozhovore vysielanom naživo televíziou Future TV potvrdil, že z Libanonu odišiel z obavy o svoju bezpečnosť. Odmietol obvinenia, že jeho rozhodntie je dôsledkom zasahovania Saudskej Arábie. Zdôraznil, že Saudská Arábia "bola a zostáva priateľom Libanončanov".

Svoje rozhodnutie vzdať sa funkcie premiéra Harírí vysvetlil snahou "chrániť záujmy Libanonu".

Uviedol, že na nadchádzajúcom stretnutí s libanonským prezidentom Mišelom Aúnom posúdia možnosti urovnania súčasnej politickej krízy v Libanone. Dodal, že ak vznikne požiadavka, aby zmenil svoje rozhodnutie ohľadom demisie, "princíp neutrality Libanonu musí byť dôsledne dodržaný".

Harírí odcestoval 3. novembra na pracovnú návštevu Saudskej Arábie. O deň neskôr zo Saudskej Arábie vo vopred nahratom televíznom prejave nečakane oznámil, že odstupuje z funkcie. Ostro kritizoval Irán, ktorý podľa neho ničivým spôsobom zasahuje do záležitostí arabských krajín, ako aj libanonské hnutie Hizballáh, ktoré je podľa neho predĺženou rukou Iránu.

Saudská Arábia a Irán podporujú opačné strany konfliktov v Sýrii i Jemene.

Samotný Libanon je ostro rozdelený medzi zástancov Saudskej Arábie, ktorých vedie sunnita Harírí, a tábor podporovateľov šiitského Iránu zastupovaný Hizballáhom.

Na návrat do vlasti Harírího vyzvali v nedeľu aj mnohí z takmer 47.000 účastníkov tradičného maratónu, ktorý viackrát absolvoval aj samotný premiér.