Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Japonský premiér Kišida: Šinzó Abe je po streľbe vo veľmi vážnom stave

Japonský premiér Fumio Kišida hovorí pred médiami v oficiálnom sídle predsedu vlády v piatok 8. júla 2022 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyjadril v piatok v súvislosti s postrelením dlhoročného spojenca Washingtonu Abeho znepokojenie a smútok.

Washington/Bangkok 8. júla (TASR) - Súčasný predseda japonskej vlády Fumio Kišida vyhlásil, že expremiér Šinzó Abe, ktorého v piatok postrelili, je "vo veľmi vážnom stave". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kišida označil streľbu na Abeho za "absolútne neodpustiteľný" čin a dodal, že sa modlí za to, aby prežil. "Je to barbarský čin počas volebnej kampane, ktorá je základom demokracie," povedal. "Tento čin čo najdôraznejšie odsudzujem," zdôraznil.
Na snímke nemocnica, do ktorej previezli bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho v piatok 8. júla 2022.
Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyjadril v piatok v súvislosti s postrelením dlhoročného spojenca Washingtonu Abeho znepokojenie a smútok. "Je to veľmi, veľmi smutný okamih," povedal Blinken novinárom na stretnutí šéfov diplomacie skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali. Dodal, že Spojené štáty sú z tohto incidentu "hlboko zarmútené a znepokojené".



Šok zo streľby na bývalého predsedu japonskej vlády tlmočil aj thajský premiér Prajut Čanóčchá. Thajský minister zahraničných vecí Dón Póramatvinaj novinárom v Bangkoku povedal, že Čanóčchá a Abe "sú priateľmi a majú pomerne blízky vzťah". "Hlboké znepokojenie" z tohto násilného skutku vyjadril aj indický premiér Naréndra Módí.

Šinzóa Abeho (67) postrelili v piatok počas jeho prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami v meste Nara. Tamojšie úrady zadržali 42-ročného muža, ktorý na niekdajšieho ministerského predsedu pravdepodobne strieľal odzadu.

Televízna stanica TBS informovala, že expremiéra útočník postrelil do ľavej strany hrudníka a zjavne i do krku. Japonská tlačová agentúra Kjódó uviedla, že expremiéra previezli do nemocnice so zástavou srdca, aj keď bol pôvodne bezprostredne po streľbe pri vedomí a komunikoval.

Abe zastával funkciu premiéra dve funkčné obdobia – od decembra 2012 do septembra 2020 – a bol tak doposiaľ najdlhšie slúžiacim predsedom vlády Japonska.