Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Nečas sa stretol so Zemanom, sťažoval sa na jeho ´brutálne metódy´

Petr Nečas Foto: TASR/AP

Uskutočnia sa aj ďalšie pracovné stretnutia, termíny však ešte nie sú určené.

Praha 6. februára (TASR) - Český premiér Petr Nečas (ODS) včera večer (5. februára 2013) rokoval v Prahe približne hodinu a trištvrte s novozvoleným prezidentom Milošom Zemanom. Po stretnutí sa predseda českej vlády so zveličením posťažoval, že proti nemu Zeman používa brutálne metódy - v jeho prítomnosti budúca hlava štátu fajčí cigarety. Uviedla to spravodajská webová stránka Novinky.cz.

"Bol to dlhý, korektný, ale pracovný rozhovor, ktorý sa týkal základných tém zahraničnej a domácej politiky a základného vymedzenia, ktoré budeme musieť aplikovať po nástupe pána Zemana do funkcie," povedal Nečas po rokovaní so Zemanom v kancelárii na pražskej Loretánskej ulici. Doplnil, že vyslovene konfliktné body neprediskutovávali.

Uskutočnia sa aj ďalšie pracovné stretnutia, termíny však ešte nie sú určené. Už vopred sa však Nečas so zveličením posťažoval na Zemanove brutálne metódy, "napríklad fajčí".

Premiér pokladá za prirodzené, že Zeman po svojej inaugurácii 8. marca navštívi najbližšie rokovanie vlády. Pokiaľ ide o volanie novozvoleného prezidenta po predčasných voľbách, a tým aj po páde súčasného kabinetu, premiér zastáva názor, že takéto výroky sú súčasťou dobiehajúcej volebnej kampane.

"Predčasné voľby nie sú želaním ani predsedu vlády, ale som presvedčený, že ani novozvoleného prezidenta," tvrdil Nečas. "Myslím si, že treba rozlišovať výroky, ktoré sú súčasťou dobiehajúcej volebnej kampane, aj keď sú povedané až po voľbách, a realistický postup ústavného činiteľa," uviedol ďalej premiér Nečas.

So Zemanom dnes strávil dve hodiny aj odchádzajúci český prezident Václav Klaus. Dohodli sa, že 7. marca položia veniec pri hrobe prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka, informovali Novinky.cz.