Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Premiér Jonas Gahr Störe: Nórsko oficiálne uzná Palestínu ako štát

Nórsky premiér Jonas Gahr Störe. Foto: TASR/AP

Írsky premiér Simon Harris medzičasom na tlačovej konferencii oznámil, že Írsko a Španielsko spolu s Nórskom uznajú štátnosť Palestíny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Oslo 22. mája (TASR) - Nórsko 28. mája oficiálne uzná Palestínu ako štát, oznámil v stredu nórsky premiér Jonas Gahr Störe. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Ak nedôjde k uznaniu (Palestíny), na Blízkom východe nemôže byť mier,"
uviedol Störe pri avizovaní tohto kroku.

Írsky premiér Simon Harris medzičasom na tlačovej konferencii oznámil, že Írsko a Španielsko spolu s Nórskom uznajú štátnosť Palestíny. Madrid tak podľa premiéra Pedra Sáncheza učiní taktiež 28. mája.

Störe povedal, že prebiehajúca vojna v Pásme Gazy je jasným dôkazom toho, že dosiahnutie mieru a stability musí byť podmienené vyriešením palestínskej otázky. Dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu je podľa neho aj v záujme Izraela. Cieľom je vytvoriť politicky súdržný palestínsky štát, ktorá by vychádzal z Palestínskej samosprávy, dodal Störe.

Izrael v reakcii nariadil okamžité stiahnutie svojich veľvyslancov z Nórska aj Írska na konzultácie do Jeruzalema. "Posielam Nórsku a Írsku ostrý odkaz: Izrael to nenechá bez povšimnutia," citovala AFP vyhlásenie šéfa izraelskej diplomacie Jisraela Kaca. Vláda podľa neho odmieta akékoľvek jednostranné pokusy o vytvorenie palestínskeho štátu.

"Uznanie palestínskeho štátu povedie k ďalšiemu terorizmu, nestabilite v regióne a ohrozí akékoľvek vyhliadky na mier," uviedlo izraelské ministerstvo zahraničných vecí počas tohto týždňa.