Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Premiér Peru odstúpil z funkcie v reakcii na vyšetrovanie kontraktov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Peruánska prokuratúra začala vyšetrovanie v reakcii na zverejnenie nahrávok, podľa ktorých premiér žene menom Yazire Pinedová pomohol získať pracovné kontrakty s peruánskym rezortom obrany.

Lima 6. marca (TASR) - Peruánsky premiér Alberto Otárola v utorok odstúpil z funkcie z dôvodu vyšetrovania nahrávok, na základe ktorých mal pomôcť k pracovným kontraktom žene, s ktorou mal blízky vzťah. TASR správu prevzala z agentúr AFP a EFE.

Peruánska prokuratúra v pondelok začala vyšetrovanie v reakcii na zverejnenie nahrávok, podľa ktorých premiér žene menom Yazire Pinedová pomohol získať dva pracovné kontrakty s peruánskym rezortom obrany. Samotný premiér priznal, že mal s touto ženou krátky, a možno aj citový vzťah.

Premiér však odmieta porušenie akýchkoľvek peruánskych zákonov v oblasti zamestnávania či iné previnenie. "Uvedomujem si vážnosť politických okolností, opakujem však, že som neurobil nič nezákonné," uviedol na sociálnej sieti X.

Otárola v utorok uviedol, že uniknuté konverzácie sú z roku 2021, keď ešte nebol vládnym ministrom. Premiérom bol od decembra 2022. Otárola (57) je ženatý a má päť detí.