Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Putin dostal pozvanie na návštevu Thajska a Vietnamu

Ruský prezident Vladimir Putin, archívne foto. Foto: TASR/AP

Thajsko sa tiež pripojilo k Číne a Indii, keď sa vlani na Voľnom zhromaždení OSN zdržali hlasovania o odsúdení ruskej anexie niektorých častí ukrajinského územia.

Bangkok 18. októbra (TASR) - Thajský premiér Sréttchá Tchavísin pozval ruského prezidenta Vladimira Putina na oficiálnu návštevu svojej krajiny. Šéf Kremľa okrem toho prijal pozvanie aj na návštevu Vietnamu. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy agentúry AFP.

"Pozval som ho budúci rok na návštevu Thajska. Putin má rád (ostrov) Puket a rozumiem, že často cestuje," uviedol v stredu v Pekingu Sréttchá. Podľa vyhlásenia thajskej vlády Putin pozvanie prijal, no ešte je potrebné stanoviť dátum návštevy.

Sréttchá sa stretol s Putinom v Pekingu na okraj čínskeho fóra iniciatívy Jeden pás, jedna cesta v noci na stredu. Rokovali o posilnení obchodných a kultúrnych väzieb medzi ich krajinami. Šéf Kremľa sa počas stretnutia sťažoval na oslabenie obchodu medzi Thajskom a Ruskom v dôsledku "turbulentnej medzinárodnej situácie", píše AFP s odvolaním sa na agentúru TASS.

Invázia Ruska na Ukrajinu uvrhla šéfa Kremľa do medzinárodnej izolácie a v jej dôsledku mu zostalo len zopár medzinárodných spojencov. Medzinárodný trestný súd (ICC) navyše na Putina vydal zatykač za údajné deportácie tisícok ukrajinských detí do Ruska. Thajsko, ktoré nie je signatárom Rímskeho štatútu o založení ICC a zatykač tým pre neho nie je záväzný, sa rozhodlo pokračovať v spolupráci s Ruskom.

Thajsko sa tiež pripojilo k Číne a Indii, keď sa vlani na Valnom zhromaždení OSN zdržali hlasovania o odsúdení ruskej anexie niektorých častí ukrajinského územia.

Silné väzby s Moskvou si od čias Sovietskeho zväzu zachováva aj Vietnam. Rusko je jedným z najväčších dodávateľov zbraní do tejto ázijskej krajiny.

Putin preto v Číne rokovala aj s vietnamský prezidentom Vo Vanom Thuongom, ktorý ho tiež pozval na oficiálnu návštevu Vietnamu. Šéf Kremľa pozvanie s "radosťou prijal", uviedla vietnamská vláda vo vyhlásení zverejnenom na svojej webovej stránke. Dodala, že Putin s Thuongom rokovali o obchodnej a ekonomickej spolupráci.