Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Premiér Tudose sa zastal polície a jej vrchného veliteľa neodvolal

Na archívnej snímke Mihai Tudose Foto: TASR/AP

Šéf policajných odborov Dumitru Coarna premiérov postoj privítal a súčasne vyzval na odchod ministerku vnútra, ktorá si podľa jeho názoru nezaslúži policajtov, ktorých má.

Bukurešť 10. januára (TASR) - Rumunský premiér Mihai Tudose nevyhovel iniciatíve ministerky vnútra Carmen Danovej na odvolanie vrchného veliteľa polície Bogdana Despesca. Na stredajšom zasadaní rumunskej vlády v Bukurešti hovoril jej predseda s uznaním o práci policajného zboru.

Carmen Danová vyzvala v utorok premiéra Mihaia Tudoseho, aby odvolal policajného šéfa po zatknutí dopravného policajta, dôvodne podozrivého zo sexuálneho zneužívania dvoch detí, päťročného dievčaťa a deväťročného chlapca, vo výťahu.

Štyridsaťpäťročného policajta, ktorý sa medzičasom k zneužívaniu priznal, zadržali po trojdňovom pátraní, ktoré nasledovalo po odvysielaní záberov z kamerového systému.

Vrchného veliteľa rumunskej polície, ktorý má funkciu štátneho tajomníka, vymenúva a uvoľňuje z funkcie premiér na návrh ministra vnútra. V danom prípade však Carmen Danová, ktorá je podľa znalcov pomerov blízkou spolupracovníčkou lídra vládnych sociálnych demokratov Livia Dragneu, zrejme premiéra o svojom zámere neinformovala. Prehlbujúce sa napätie medzi predsedom vlády a lídrom vládnej PSD potvrdzuje aj terajší premiérov postoj k ministerkinej iniciatíve.

Kým Carmen Danová sa domnieva, že polícia môže opäť získať dôveru verejnosti iba po priznaní pochybení z minulosti, premiér dal podľa vlastných slov policajnému veliteľovi týždeň na prijatie potrebných opatrení. S prácou polície však vyjadril spokojnosť.

Šéf policajných odborov Dumitru Coarna premiérov postoj privítal a súčasne vyzval na odchod ministerku vnútra, ktorá si podľa jeho názoru "nezaslúži" policajtov, ktorých má. Rumunská polícia totiž napriek nedostatku zdrojov odvádza prácu, za ktorú by si zaslúžila uznanie, a nie postihy.

V Rumunsku s veľkým záujmom očakávajú rokovanie výkonného výboru vládnej strany naplánované na 29. januára, na ktorom sa môže rozhodnúť aj o ďalšom osude súčasného lídra strany, respektíve predsedu vlády.