Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump prijme ako prvého lídra juhovýchodnej Ázie vietnamského premiéra

Premiér Vietnamu Nguyen Xuan Phuc, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vietnam, kde je pri moci rovnaké komunistické vedenie, ktoré pred štyrmi desaťročiami porazilo vo vojne USA, je neobvyklou voľbou pre takúto schôdzku, uviedla agentúra DPA.

Hanoj 25. mája (TASR) - Vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc sa stane 31. mája prvým lídrom z juhovýchodnej Ázie, ktorý sa stretne v Bielom dome s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Vietnam, kde je pri moci rovnaké komunistické vedenie, ktoré pred štyrmi desaťročiami porazilo vo vojne USA, je neobvyklou voľbou pre takúto schôdzku, uviedla dnes agentúra DPA.

Vzťahy medzi Hanojom a Washingtonom sa znormalizovali až v roku 1995. Obe strany si však v ostatnom čase výrazne nadbiehajú na pozadí rýchleho hospodárskeho rozvoja Vietnamu a vzájomného znepokojenia ohľadom teritoriálnych nárokov Číny v Juhočínskom mori.

Vietnamskí analytici očakávajú, že Phuc sa zo Spojených štátov vráti s dohodou o rozšírení bezpečnostnej a obchodnej spolupráce. Zatiaľ, čo je Čína celkovo najväčším obchodným partnerom Vietnamu, USA boli vlani najväčšou exportnou destináciou vietnamského tovaru.

Peking si nárokuje takmer celé Juhočínske more, ktoré je kľúčovou obchodnou trasou a predpokladá sa, že je tiež bohaté na prírodné zdroje. Nárokovaná oblasť, ktorá nebola nikdy formálne vytýčená, zahŕňa rozsiahle časti medzinárodne uznanej výlučnej ekonomickej zóny Vietnamu.

Čína aj Vietnam posilnili v uplynulých rokoch svoju vojenskú prítomnosť v zmienených vodách, pričom sa predpokladá, že Peking obsadil niekoľko tamojších ostrovov. Trumpov kabinet, rovnako ako administratíva jeho predchodcu Baracka Obamu, trvalo vystupuje proti daným požiadavkám Číny.