Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Premiér sa rozhodol odstúpiť, nezdanil fľašu archívneho vína

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Oficiálne odstúpi na stretnutí parlamentného klubu svojej stredopravej Liberálnej strany na budúci týždeň.

Canberra 16. apríla (TASR) - Premiér Nového Južného Walesu, najľudnatejšieho štátu Austrálie, sa dnes vzdal funkcie pod nátlakom dôkazov, že nezdanil fľašu archívneho vína z roku 1959 v hodnote 3000 austrálskych dolárov (približne 2000 eur), ktorá dorazila v roku 2011 do jeho domu v Sydney ako dar.

Barry O'Farrell tvrdil v utorok vyšetrovacej komisii, že fľašu austrálskeho vína Penfolds Grange Hermitage z výnimočného roku 1959, ktorú mu podnikateľ Nick Di Girolamo poslal spolu s blahoželaním k víťazstvu vo voľbách v roku 2011, nikdy nedostal.

Finančne nákladné dary má nahlasovať do verejného registra darov, ktorý má darcov odradiť od kupovania si politického vplyvu, približuje agentúra AP.

O'Farrell sa podľa vlastných slov rozhodol odstúpiť, pretože mu bolo povedané, že vyšetrovacia komisia dostane list, ktorým Di Girolamovi a jeho manželke za uvedené víno ďakoval.

"Drahý Nick a Jodie, chceme vám poďakovať za váš láskavý lístok a výborné víno. Rok 1959 bol dobrý rok...," písal O'Farrell v poďakovaní s narážkou na to, že on sám sa v tom roku narodil. "Ďakujeme vám za všetku podporu. S pozdravom, Barry a Rosemary." Premiér Nového Južného Walesu pred komisiou priznal, že ďakovný list napísal a podpísal ho aj v mene svojej manželky. Nespomína si však, či dostal aj fľašu vína.

Oficiálne odstúpi na stretnutí parlamentného klubu svojej stredopravej Liberálnej strany na budúci týždeň. Strana následne zvolí zo svojich radov jeho nástupcu.

Agentúra AP uviedla, že O'Farrell žil ako dieťa v štátom dotovanom sociálnom byte a v dospelosti si získal povesť politika, ktorému nemožno nič vyčítať. Teraz sa však nevyjadril, či sa vzdá aj kresla poslanca parlamentu.

"Mám výpadok pamäti," povedal dnes novinárom. "Nedokážem vysvetliť príjem daru, na ktorý sa nepamätám, ani čo sa stalo s tou fľašou" dodal.

Vyšetrovacej komisii dnes premiér Nového Južného Walesu povedal, že Di Girolamova vodohospodárska spoločnosť, Australian Water Holdings, nedostala od jeho vlády nijaké privilégiá. Vláda totiž návrh na vytvorenie spoločného podniku odmietla.