Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Premiéri Česka, Poľska a Slovinska sa stretnú v Kyjeve so Zelenským

Český premiér Petr Fiala, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Návšteva bola podľa Fialu prekonzultovaná s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

Praha/Varšava 15. marca (TASR) - Premiéri Česka, Poľska a Slovinska sa v utorok stretnú v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR o tom informovala s odvolaním sa na oznámenie predsedu českej vlády Petra Fialu.

"Spoločne s premiérom Poľska Mateuszom Morawieckym, (poľským) vicepremiérom Jaroslawom Kaczyňským a premiérom Slovinska Janezom Janšom ideme dnes ako predstavitelia Európskej rady do Kyjeva, aby sme sa stretli s prezidentom Zelenským a premiérom (Denysom) Šmyhaľom," napísal Fiala v utorok ráno na Twitteri.

Návšteva bola podľa neho prekonzultovaná s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Jej cieľom je vyjadriť jednoznačnú podporu Európskej únie pre Ukrajinu a jej slobodu a nezávislosť.

Fiala, Morawiecki, Kaczyňski a Janša počas návštevy Kyjeva predstavia aj široký balík podpory pre Ukrajinu a jej občanov, uviedol Fiala, podľa ktorého bolo o ceste vopred informované aj medzinárodné spoločenstvo.

Rovnaké oznámenie zverejnila aj poľská vláda, informovala agentúra AFP, ktorá pripomenula, že návšteva sa bude konať v situácii, keď ukrajinskú metropolu Kyjev už takmer obkľúčili ruské vojská. V priebehu utorka sa tiež očakáva pokračovanie tretieho kola rozhovorov medzi Kyjevom a Moskvou, ktoré sa začalo v pondelok virtuálnou formou a bolo prerušené.